1 av 2: Symtomen, diagnos och behandling
Gaser, buksmärtor, diarré, förstoppning och uppsvälld mage är vanliga symtom på IBS.
2 av 2: Gaser, buksmärtor, diarré, förstoppning och uppsvälld mage är vanliga symtom på IBS. Foto: Shutterstock

5 symtom på IBS - så lindrar du din IBS-mage

Hälften av alla som besöker läkare för sina magproblem får i dag diagnosen IBS, också kallad irriterad tarm.

Vanliga symtom är uppblåst mage, smärta, gaser och diarré eller förstoppning.

Här ger vi svar på de vanligaste frågorna kring IBS - om allt från symtom och diagnos till behandling, medicin och vilken mat du ska äta och vad du ska undvika.

IBS, irritable bowel syndrome, är egentligen ett samlingsnamn för flera olika magbesvär. I dag är det en av de vanligaste diagnoserna som ställs inom primärvården i Sverige. 

– Hälften av alla som besöker en magspecialist får diagnosen, säger Bodil Ohlsson, professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, som forskar på bland annat IBS.

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? 5 vanliga orsaker och vad du kan göra

Vad är IBS?

IBS är en så kallad funktionell magsjukdom, det vill säga att tarmarna inte fungerar riktigt som de ska men utan att man kan hitta någon tydlig orsak till detta.

– Gemensamt för alla som har IBS är att de har en ökad smärtkänslighet i tarmen, en frisk person känner inte av sin mage på samma sätt men den som har IBS får hela tiden signaler till hjärnan från magen, säger Bodil Ohlsson.

IBS kan översättas till "kroniskt irriterad tarm" eller "överkänslig tarm". Förr kallades sjukdomen colon irritabile.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du drabbats av magsår

Orsak och riskfaktorer

Det finns inget svar på fågan varför vissa får IBS. En del har problem redan som barn, andra får IBS-besvär efter en lång period av mycket stress eller efter en maginfektion.

– Om man har varit magsjuk, och speciellt om man även fått antibiotika, så har man en förhöjd risk att drabbas av IBS, det kan trigga i gång tarmen och göra att nervcellerna blir överkänsliga, säger professor Bodil Ohlsson. 

Det finns även livsstilsfaktorer som ökar risken för IBS - som att äta oregelbundet, äta dålig mat och träna för lite.

5 vanliga symtom vid IBS-mage

Bodil Ohlsson är professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus och forskar på bland annat IBS. Foto: Pressbild

1. Uppblåsthet (ballongmage)

Ett klassiskt IBS-symtom är att magen är platt när man vaknar men att den sedan blir mer och mer uppblåst ju längre dagen går. Det vanliga är att man vaknar med platt mage men att den sedan svullnar upp allt mer under dagen. I vissa fall fylls magen med gaser men den kan lika gärna svullna upp utan att man blir gasig.

När det är som värst kan magen bli så spänd att den ser ut som en gravidmage. Detta kan vara stressrelaterat men också bero på att diafragman felkopplar och inte ger tarmen det utrymme som behövs.

2. Diarré och/eller förstoppning

Att ofta drabbas av diarré eller förstoppning är vanligt för den som har IBS. Lika vanligt är det att drabbas av både förstoppning och diarré om vartannat. IBS-diagnosen delas i dag upp i tre undergrupper beroende på om man främst har symtom med diarré, förstoppning eller både och.

3. Smärta eller obehag

Känslan av knivhugg i magen, molande värk eller smärtsamma kramper är klassiska IBS-symtom. Det är inte ovanligt att det gör ont precis under revbenen på vänster sida där tjocktarmen gör en stor krök. 

4. Känslan av att inte vara klar på toaletten

Detta är ett av de allra vanligaste symtomen vid IBS. Tarmen töms inte ordentligt vid toalettbesök vilket resulterar i känslan av att behöva gå på toaletten flera gånger, tätt efter varandra.

LÄS MER: Hur ofta är det egentligen normalt att bajsa

5. Gaser

Har du IBS är din tarm ofta extra känslig för gaser som expanderar. Det kan också kännas svårt för en person med IBS att släppa ut gaserna och det är inte heller ovanligt att gaserna luktar mer illa än vanligt.

IBS och tjocktarmen

För de allra flesta som har IBS är det tjocktarmen som krånglar. Det kan exempelvis handla om att tjocktarmens rörelsemönster är rubbat, att musklerna jobbar för snabbt eller för långsamt. Eller att tarmens reflexer är förstärkta och gör att mat som kommer ner i magen måste ut omedelbart.

Det finns också personer med IBS som har problem med tunntarmen, men eftersom den är betydligt svårare att undersöka vet man inte lika mycket om de problemen.

LÄS OCKSÅ: Problem med magen? Det här kan du göra

Ärftlighet och stress

Inom forskningen tittar man i dag på hur genetik, tarmbakterier och psykologisk påverkan hänger ihop med IBS.

– Vissa gener är kopplade till IBS men hur stor del av omgivningsfaktorer respektive gener som påverkar vet man inte i dag, säger professorn Bodil Ohlsson.
Sofia Antonsson, dietist och IBS-expert, har jobbat med mag-tarmproblem i många år och uppskattar att ärftligheten är så hög som 30 procent.

– Det är ganska hög ärftlighet och det är orsaken till att man ibland pratar om "släktmagar" i familjer där många har känslig tarm, säger hon.

Vad är IBS?

IBS är en funktionell tarmsjukdom, det vill säga att tarmarna inte fungerar som de ska men man kan inte hitta vad det beror på. Så många som var femte svensk tros lida av IBS och det är i dag en av de vanligaste diagnoserna inom primärvården. IBS kan bland annat bero på att motoriken i tjocktarmen är störd så att musklerna arbetar för långsamt eller för snabbt, eller man har extra mycket nervtrådar i magen som gör att smärtkänsligheten i magen ökar.

Hur stress påverkar IBS-symtomen är individuellt, en del kan märka stor skillnad av att ändra livsstil och skära ner på stressen.

– Men det är en svår fråga att svara på, det finns ju olika typer av stress och man har olika lätt eller svårt att hantera stress. Men rent generellt kan man säga att negativ stress, där man känner att man inte har kontroll, kan förvärra symtomen, säger Sofia Antonsson.

IBS-diagnos: När ska du söka vård

Rekommendationen är att den som har långvariga besvär med magen, som påverkar det dagliga livet, ska söka hjälp. Det finns inget enkelt test som visar att du lider av just IBS, i stället behöver läkaren göra en helhetsbedömning och kan exempelvis ta prover för laktos- och glutenintolerans.

– Läkare bör ta blodprov och avföringsprov för att utesluta inflammation i tarmen samt göra en basal undersökning då man bland annat känner på magen, säger professor Bodil Ohlsson.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

Egenvård: Så kan du själv lindra din IBS

IBS är en kronisk sjukdom men symtomen kan lindras med smärtlindrande medicin, laxerande medel vid förstoppning och stoppande medel vid diarré.

Många upplever att symtomen kan mildras avsevärt med ändrad kost och nya matvanor.  Att äta ofta, regelbundet och små måltider rekommenderas. Att äta långsamt är ett annat tips, som gör att magen lättare kan ta hand om maten. Även motion har visat sig kunna minska besvären med IBS.

Dietisten Sofia Antonsson ger också rådet att försöka gå på toaletten så snart magen signalerar att det är dags. Att hålla sig kan förvärra symtomen för dig med IBS.

LÄS MER: Medvetet ätande kan minska IBS-symtomen

Behandling och medicin för dig med IBS

I första hand bör den som får en IBS-diagnos förändra kosten - och motionera.

– Det är individuellt men vi vet att många kan bli betydligt bättre, en del blir nästan helt bra, av regelbundna måltider och motion, säger Bodil Ohlsson.

Vad orsakar IBS?

Det finns inget svar i dag på vad som orsakar IBS men man tror att det beror på flera faktorer, som ärftlighet och stress. De flesta med IBS har dessutom ökad smärtkänslighet i tarmen vilket gör att de känner av sin mage betydligt mer än personer utan IBS. Oftast är det tjocktarmen som krånglar när man har IBS men det kan också bero på tunntarmen. En del har IBS redan som barn, en del får det efter en maginfektion eller efter en lång period av stress.

Hjälper inte det finns smärt- och krampstillande tabletter för att lindra symtomen.

– Probiotikatabletter som kan köpas på apotek och i hälsokostaffärer kan minska smärtan hos IBS-patienter, säger Bodil Ohlsson.

Andra exempel på mediciner är exempelvis constella och resolor som är relativt nya preparat som hjälper mot förstoppning och ont i magen.

I de fall där inget annat hjälper är antidepressiva medel ett alternativ.

– Man har ett nervsystem i hjärnan och ett i magen, och det är ju inte det att man ska behandla en depression, det man vill göra är att förändra balansen i magens nervsystem och då funkar samma tabletter. På så sätt kan man minska IBS-patientens överkänslighet mot smärtan, säger Bodil Ohlsson.

Ett alternativ är också KBT och övningar i mindfulness, i fall där det är svårt att lindra IBS-symtomen på andra sätt.

– Då får man med vilja och medvetande lära sig att trycka ner den här ökade medvetenheten från magen, säger Bodil Ohlsson.

LÄS OCKSÅ: Dålig i magen? 9 vanliga problem och lösningar

Kostråd: Bra IBS-mat

Att äta bra IBS-mat handlar till stor del om att undvika mat som jäser i magen. Det handlar inte bara om klassiska gasbildare som bruna bönor utan även mat som vi rent allmänt ser som väldigt nyttig. Lök och vitlök är till exempel bra att undvika. Men också äpple och vattenmelon kan ställa till det för dig som har IBS.

Det kluriga är att generella råd om nyttig mat, som exempelvis mörkt rågbröd, kan vara allt annat än bra för en person med IBS. Just råg har en hög halt av kolhydrater som jäser i magen och kan därför ställa till det rejält i tjocktarmen för en person med IBS.

Sajten Netdoktor skriver så här om kostråden:

• Ät inte för mycket grova och olösliga fibrer som bland annat finns i skaldelar och kli.

• Undvik fet mat som ofta förvärrar symtomen.

• Undvik stora måltider men ät regelbundet (frukost, lunch, middag samt två till tre mellanmål).

• Var försiktig med sötningsmedel (som sorbitol och xylitol) som kan ge upphov till tarmbesvär).

LÄS MER: IBS-mage? Här är de 7 värsta livsmedlen

Behandling: Fodmap

Många upplever att IBS-symtomen lindras om de ändrar sin kost. Dietisten Sofia Antonsson arbetar med fodmap-behandling, en metod som utvecklats i Australien och som i studier har visat sig hjälpa 80 procent av IBS-patienterna. Metoden går helt enkelt ut på att under en period helt sluta äta de kolhydrater (så kallade fermenterbara kolhydrater) som inte absorberas så bra i magen och som i stället jäser och orsakar gaser när de når tjocktarmen. Man kan säga att man nollställer magen - för att sedan gå in i nästa fas som handlar om att kartlägga exakt vad det är man inte tål.

Det finns fyra olika kategorier av gasbildande kolhydrater - och exakt vilka som triggar IBS-symtomen är väldigt individuellt. Genom att systematiskt prova en grupp i taget lär man sig vad man tål och inte tål.

– Du får helt enkelt lära dig vad just du tål och vad din mage reagerar på, säger Sofia Antonsson.

LÄS OCKSÅ: LISTA: Så äter du efter fodmap - 6 magsnälla recept

IBS hos barn

Även barn kan ha IBS och enligt Sofia Antonsson märks en ökning av föräldrar som söker vård för sina barn.

– Om det beror på att IBS ökar bland barn eller om det beror på att fler känner till sjukdomen är svårt att svara på, säger hon och tillägger:

– Det finns barn som föds med känslig tarm. Och jag tror att läkare i dag vet mer om vad IBS är och vågar sätta diagnosen även på barn.

Sofias teori är att allt fler barn påverkas av stressen i samhället och att det leder till fler IBS-fall.

LÄS MER: 10 magsnälla fibrer när du har IBS

Botmedel mot IBS

I dag finns inget botmedel mot IBS. Så länge det inte finns något svar på vad som orsakar IBS och vad som triggar i gång sjukdomen kan inget botmedel hittas. Men det görs mycket forskning på området.

– Sen begreppet IBS definerades på 80-talet har mycket forskning gjorts och görs fortfarande, säger professor Bodil Ohlsson.

Hon tror att forskningen inom överskådlig framtid kommer göra stora framsteg.

– Men eftersom tarmarna är så svåra att komma åt behövs bättre metodik och teknik. För att exempelvis kunna undersöka skador på tarmens eget nervsystem måste man i dag söva och operera för att ta ut en bit av tarmen, förklarar hon.

Hur botar man IBS?

IBS är en kronisk sjukdom och i dag finns inget botmedel mot sjukdomen. Det går dock att minska sina symtom med bland annat förändrad kost. En förändrad livsstil med mindre stress kan också minska symtomen för vissa. Det finns även läkemedel, både receptfria och receptbelagda, som kan mildra symtomen.

Inom forskningen i dag är det stort fokus på tarmfloran och hur den spelar in. Man söker svar på frågan om IBS-patienter får en förändrad tarmflora av sjukdomen eller om det är så att det är den förändrade tarmfloran som orsakar IBS.

2018 rapporterade Hälsoliv exempelvis att forskare tagit fram en elektronisk tablett som kan mäta gas i mage och tarm, vilket kan leda till diagnos. 2017 släppte Linköpings universitet en studie där man lyckats identifiera ytterligare markörer på sjukdomen. Förhoppningen är att flera patienter ska bli tagna på allvar.

Aktuellt just nu