Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

8 knep för en platt och smal mage

Om man lyssnar på sin mage kan det bli enklare att göra den både glad och platt.

– I många fall beror problemen på att man äter saker som man mår bättre utan, säger licensierade kostrådgivaren Anna Sparre.

Foto: Shutterstock/Christian Dittrich

1 av 9

Slipp en bråkig mage

Anna Sparre, licensierad kostrådgivare, möter många krånglande magar.

- Det är jättejättevanligt! Var och varannan person har problem med uppblåsthet ibland. En del har det hela tiden, konstaterar hon.

Genom att ta hand om sin mage kan man få den både bullerfri, platt - och själv gå ner i vikt:

- Absolut!, säger hon och förklarar principerna:

- Låt bli socker och mjöl, och håll gärna nere mejeriprodukter. Ät rena råvaror, oprocessad mat, öka grönsaker och naturligt fett, och välj protein från frigående djur så - ”tada!” - blir man både frisk och normalviktig på en och samma gång!

Bråkiga magar kommer i olika varianter. Det finns de som har sjukdomar i sitt matsmältningssystem, som till exempel Ulcerös kolit. Andra har problem utan att det är något uppenbart fel på mag- och tarmsystemet. Då har man kanske IBS med tendens till diarré, förstoppning, eller en blandform.

LÄS OCKSÅ: 25 livsmedel världens mest hälsosamma personer äter - varje dag

Kan orsaka IBS

De senaste åren har man börjat titta mer på varför man får det, och har kommit fram till att fel sorts (och alltför många) mikroorganismer i tunntarmen kan orsaka majoriteten av all IBS. Det kallas SIBO - bakterieöverväxt - och kan bero antingen på att bakterier från tjocktarmen klättrar uppåt, eller att magsäckens sura barriär inte stoppar invasion uppifrån.

- Vissa studier talar för att 85 procent av alla som har IBS har SIBO, säger Anna Sparre.

KLICKA VIDARE FÖR 8 ENKLA KNEP FÖR EN FRISK MAGE

1 av 9