Sugen på snacks? Det kan vara tarmbakterierna som talar.
1 av 2: Sugen på snacks? Det kan vara tarmbakterierna som talar. Foto: Shutterstock
Ballongmage och kramper är ett klassiskt symtom, liksom oangenäma toalettbesök med diarréer eller förstoppning.
2 av 2: Ballongmage och kramper är ett klassiskt symtom, liksom oangenäma toalettbesök med diarréer eller förstoppning. Foto: Shutterstock

6 tecken på att din tarmflora är störd

Trött, förkyld och sugen på skräpmat?

Det kan vara dina tarmbakteriers fel.

En tarmflora i obalans kan påverka allt från hur magen känns till hudproblem och psykiskt mående. 

För inte allt för många år sedan var det många som satte ett likhetstecken mellan tarmflora och matsmältningen, men de senaste årens forskning visar att en tarmhälsa i obalans inte bara ger magproblem utan också kan ställa till det på långt mer oväntade sätt.

Så vilka faktorer påverkar tarmhälsan? Maten vi äter, givetvis, men även stress och toxiner i miljöerna vi vistas i påverkar mikroberna i våra tarmar och kan försätta tarmfloran i obalans.

Hur säger kroppen ifrån? Det finns några symtom som kan vara bra att ha koll på.

1. Du känner dig uppblåst och gasig

Ballongmage och kramper är ett klassiskt symtom, liksom oangenäma toalettbesök med diarréer eller förstoppning.

Många som lider av IBS, irritable bowel syndrome, tros ha en störd tarmflora.

Krånglig mage är ett tecken på att tarmfloran inte är i balans. Foto: Shutterstock

2. Du längtar efter skräpmat

Det är inte så konstigt att längta efter choklad, kakor, chips och sladdrigt massfriterade pommes med cheddardipp, eftersom maten kickar i gång belöningssystemet i hjärnan. Men även tarmbakterierna har ett finger med i spelet. Om man ska tro forskningen signalerar tarmbakterierna vad de vill att vi ska äta. ”Goda” bakterier vill ha fibrer och de ”onda” vill ha socker och skräpmat.

Det blir en ond cirkel: De dåliga mikroberna vill ha skräpmat och skräpmat göder fler dåliga mikrober.

LÄS OCKSÅ: Michael Mosley: De 14 bästa livsmedlen för dina tarmar

3. Du är konstant trött

Svårigheter att somna när du ska och svårt att hålla ögonen öppna när du borde? Enligt Healthline kan sömnstörningar ibland härledas till en obalans i tarmfloran. Det beror på att en stor del av kroppens serotonin, ett hormon som påverkar humör och sömn, produceras i vår mage-tarm.

4. Du har olika hudproblem

Hudkostymen sägs vara bra på att spegla hur vi mår på insidan, och i vissa fall verkar det kunna stämma. Allt fler studier har man kunnat koppla olika hudbesvär till magen. Rosacea, akne och eksem är exempel på åkommor som kan uppkomma till följd av tarmproblem.

Störd tarmflora kan ge hudbesvär. Foto: Shutterstock

Med det inte sagt att alla hudproblem är kopplade till tarmfloran. 

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling 

5. Du har humörsvängningar

Att tarmbesvär och psykiskt mående hänger ihop är inget nytt – vem är genuint glad när magen krånglar? Men forskningen går framåt och i dag vet man att samspelet mellan tarm och psyke är ett avancerat maskineri där påverkan tycks gå åt båda hållen. Forskare har bland annat kunnat koppla tarmhälsan till depression och ångest. 

LÄS MER: Allt om IBS: Symtom, diagnos och behandling

6. Du är sjuk ofta

Får du förkylning efter förkylning? En taskig tarmflora påverkar immunförsvaret. Det beror på att ungefär 70 till 90 procent av immuncellerna sitter i mage och tarmen. 

Vad kan man göra åt en obalanserad tarmflora?

Det är inte så lätt att helrenovera tarmfloran på egen hand, och då forskning visar att vi alla bär på olika stammar är det individuellt vad man behöver. Men det finns en del saker du kan göra för att göra det så trivsamt som möjligt för de goda bakterierna. Här kan du läsa mer om hur du gör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!