6 maträtter du ska äta oftare - för magens skull

Stor del av vårt välmående hänger på maghälsan.

Därför är det viktigt att äta rätt. Ett sätt är att äta mat som är rik på prebiotika, en slags kostfiber.

– Vi mår alla bättre om vi äter mer kostfibrer, säger dietisten Sofia Antonsson.

Här är maträtterna du ska frossa i – för en balanserad tarmflora.

Cornelia Thomasson

Därför är prebiotika bra för magen

 

En balanserad tarm är nödvändigt för både maghälsan och knoppen, om vi ska tro forskning. Ett sätt att få en välmående tarm är att äta mer prebiotika.

 

Prebiotika är samlingsnamnet för olika kostfibrer som mest förekommer i vissa grönsaker och mjölksyrade livsmedel.

– Prebiotika betyder "för tarmen". Enkelt kan man säga att det är kostfiber som blir föda till tarmbakterierna och får dem att må  bra, säger dietisten Sofia Antonsson.

Mata magens goda bakterier

Fibrerna är svåra för matsmältningen att bryta ner och når därför tjocktarmen intakta, där de blir mat åt magens goda bakterier - probiotikan.

– Vi mår alla bättre om vi äter mer kostfiber. I nuläget vet vi inte exakt hur tarmbakterier påverkar oss, men vi har förstått att det är bra med många olika bakteriestammar i magen och att det troligen kan förebygga uppkomsten av sjukdomar.

Prebiotika hjälper matsmältningsprocessen, hämmar tillväxten av farliga bakterier och stärker immunförsvaret. Man har också kunnat se att en god tarmhälsa förenygger inflammationer och sjukdomar.

Helt enkelt är prebiotika något du borde vilja äta mer av. Ett enkelt sätt att få i sig är att använda mycket lök och vitlök i din matlagning, eller den gröna delen på salladslök. om du har känslig mage. Men det finns också en hel del goda maträtter som är späckade med prebiotika.

2. Surdegsmackor

Foto: Shutterstock

 

Att hitta bra bröd kan vara riktigt klurigt, då många av de sorter som finns i affären är både hårt processade och sötade. Men om du vill mata tarmbakterierna med prebiotika och samtidigt äta en god smörgås är det surdegsbröd du ska satsa på.

 

När en surdeg får stå bildas jästsvampar och mjölksyrabakterier, som gynnar den goda bakteriekulturen i våra magar.

Du kan köpa surdeg i livsmedelsbutiken, på bageri eller baka själv.

LÄS MER: 6 sorters bröd du trodde var nyttiga – som inte är det

3. Kimchi

Foto: Shutterstock

Den syrade, kryddiga grönsaksrätten från det koreanska köket är inte bara supertrendig, den hjälper dig också att upprätthålla en balanserad tarmflora. Kimchi består av fermenterade grönsaker. Det finns otaliga varianter, men den vanligaste basen är kinakål, även kallad salladskål. Även rättika är en populär ingrediens.

Om du inte lockas av de kryddiga smakerna kanske den klassiska rätten surkål, fermenterad vitkål, passar dig bättre. Huvudsaken är att det är kål.

LÄS OCKSÅ: Ät fibrer och lev längre! Lista på fiberrik mat som fixar magen

4. Fruktsallad

Foto: Shutterstock

Tillhör du dem som slutat äta bär och frukt på grund av fruktsockret? Tänk om! I Sverige är vi dåliga på att få i oss tillräckligt med grönt och frukt, trots att vi vet att de innehåller vitaminer och antioxidanter som är viktiga för vår hälsa. Det finns dessutom en hel del frukter som är rika på prebiotika.

Vill du göra en riktigt magvänliga fruktsallad ska du satsa på kiwi, gröna bananer, apelsiner och päron.

Du kan även mixa ner frukten i en smoothie, och passa på att slänga i lite nyttiga grönsaker i samma veva.

LÄS OCKSÅ: Dietisten: 6 vägar till en bättre tarmflora

5. Havregrynsgröt

Även om prebiotikarika livsmedel är bra för tarmhälsan kan vissa med känsliga magar få problem med gaser och smärta, då främst av prebiotikaformen inulin som finns i många frukter, baljväxter och grönsaker.

Däremot tål de flesta havregryn. Så varför inte ta en skål gröt till frukost lite oftare? Havregrynsgröt är mättande och har visat sig kunna sänka kolesterolvärdet och ge visst skydd mot hjärt-kärlsjukdomar.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS – så lindrar du din IBS-mage

6. Smörstekt sparris

Foto: Shutterstock

Det här lyxiga tillbehöret är inte bara gott – det kommer också få din mage att tacka dig. Sparris är ett av de mest inulinrika livsmedlen som finns

Sparris är även rik på folsyra, zink, kalium, A-, C-, E -vitamin. Det förstnämnda är särskilt viktigt för gravida att få i sig.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Paulún: 11 nyttiga och billiga livsmedel

7. Linsgrytor

Foto: Shutterstock

Proteinkällor, järnrika, fulla med B-vitamin och kalcium. Kan det bli bättre? Japp! Linser och bönor är allt ovanstående men innehåller även prebiotika.

Bönor och linser är inte bara goda i indiska grytor, du kan även använda dem i grönsaksbiffar, pastasåser, sallader eller bara som de är.

Om du har en känslig mage bör du välja konserverade linser. Även svarta bönor kan fungera