Om du vill maximera koffeinintaget ska du välja bort mörkrostat kaffe.
Hur kaffebönan rostats spelar roll för halten antioxidanter och koffein.
1 AV 2
Om du vill maximera koffeinintaget ska du välja bort mörkrostat kaffe.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Hur kaffebönan rostats spelar roll för halten antioxidanter och koffein.
Foto: COLOURBOX

Ljust eller mörkt – vilket kaffe är bäst?

Att kaffe är fullt med nyttiga antioxidanter är ingen nyhet. 

Men vilket kaffe är nyttigast?

Nyligen ställde forskarna mörkrost mot ljusrostat kaffe - och resultatet får kanske oss svenskar att lägga en favorit på hyllan.

– Den här undersökningen visar att fördelarna med kaffe – i synnerhet vissa sorters kaffe – är större än folk tror, säger Sampath Parthasarathy, forskare vid University of Central Florida School of Medicine till Health.

Cornelia Thomasson

När det kommer till kaffekonsumtion ligger svenskarna i topp och en stor favorit för många är en kopp mörkrost. Men färska studier visar att du som vill maximera effekten av koffein och antioxidanter kan göra bäst i att satsa på en kopp ljusrostat i stället. 

Nu skriver Health att forskare jämfört kaffe med olika rostningsgrad för att undersöka halterna av koffein och antioxidanten klorogensyra. Extrakt från de olika kaffesorterna exponerades också för mänskliga cellkulturer för att undersöka deras antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper. 

Det man kunde se var ett samband mellan rostningsgrad och halten klorogensyra. Ju ljusare rostning, desto högre halt av klorogensyra. Ljusrostat kaffe var också bättre på att verka antiinflammatoriskt och skydda cellerna från nedbrytning. Däremot skilde sig inte halten koffein nämnvärt åt mellan de olika proverna.

LÄS MER: Därför kan mörkrostat kaffe vara av sämre kvalitet

Ljusrostat kaffe kan skydda mot Alzheimers

– De flesta personer har inte antioxidanter eller antiinflammatoriska egenskaper i åtanke, men den här undersökningen visar att fördelarna med kaffe – i synnerhet vissa sorters kaffe – är större än folk tror, säger Sampath Parthasarathy, doktor och forskare vid University of Central Florida School of Medicine, till Health.

Han menar att forskningen som gjorts på cellkulturerna skulle kunna översättas till direkta hälsofördelar.  

– Vi vet att antioxidanter skyddar oss mot många hälsoproblem, och vi vet också att inflammationer ligger till grund för många kroniska sjukdomar, vare sig det är diabetes, hjärtsjukdomar, cancer eller neurologiska sjukdomar som Alzheimers.

LÄS MER: Kan man dricka för mycket kaffe? 

Han är dock noggrann med att poängtera att det inte går att dra några definitiva slutsatser förrän man gjort om testerna på människor. 

Om du tillhör skaran som föredrar mörkrost behöver du inte oroa dig. Kaffet innehållet fortfarande antioxidanter – men inte lika mycket.