Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 10 maj 2019 13:17

Livsmedelsverket: Matvanorna som kan rädda liv

Mer frukt, grönt och fibrer kan rädda många liv, menar Livsmedelsverket.

Mer frukt, grönt och fibrer kan rädda många liv, menar Livsmedelsverket.

Foto: Shutterstock

Vad vi stoppar i oss har stor inverkan på våra liv.

Nu visar en färsk rapport från Livsmedelsverket att tusentals svenska dödsfall kan förhindras varje år genom bättre matvanor.

Framför allt är det bristen på frukt och grönt som ställer till det för den svenska folkhälsan.

Enligt beräkningarna, gjorda i samarbete mellan Livsmedelsverket och Lunds universitet, kan uppåt 6400 dödsfall antingen förhindras eller senareläggas med rätt kost. Det är hela 14 procent av alla årliga dödsfall i Sverige, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Enligt nutritionisten Irene Mattisson, medförfattare till studien, finns stor potential att förebygga många sjukdomar.

– Det ska vara lätt för människor att äta rätt, men då krävs insatser från många olika aktörer i samhället, säger hon.

Utgångspunkten för studien är de nordiska näringsrekommendationerna, som i sin tur ligger till grund för svenska kostråd. Forskarna tittade bland annat på hur risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom och cancer hade påverkats om vi faktiskt följt råden.

– Störst effekt skulle det få om folk åt 500 gram frukt och grönsaker/dag. Särskilt bland män, som i dag äter betydligt mindre grönsaker än kvinnor och ännu mindre frukt. Samtidigt är det bra att veta att även små förändringar gör skillnad, säger Irene Mattisson.

LÄS OCKSÅ: Ät fibrer och lev längre! Lista på fiberrik mat som fixar magen

Satsa på grönt

Att äta mer fibrer visar också bra resultat, vilket är i linje med tidigare forskning som påvisat samband mellan livslängd och fiberintag – något som Hälsoliv rapporterade om så sent som i januari 2019.

Livsmedelsverkets undersökning pekar ut fullkornsprodukter som extra hälsosamma när det kommer till just fibrer.

Sammanfattningsvis är det växtriket vi ska fokusera mer på, både ur ett miljömässigt perspektiv och när det kommer till hälsan.

Studien har publicerats i tidsskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.