Nu är surströmmingssäsongen här.
1 av 2: Nu är surströmmingssäsongen här. Foto: Mikael Sjöberg
Livsmedelsverket avråder kvinnor och barn från att äta surströmming mer än två till tre gånger per år.
2 av 2: Livsmedelsverket avråder kvinnor och barn från att äta surströmming mer än två till tre gånger per år. Foto: Dolgachov/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Livsmedelsverket: Håll barn och kvinnor borta från surströmmingen

Nu är det surströmmingssäsong, men alla kan inte njuta (?) ohämmat. Barn och kvinnor som vill föda barn bör inte äta strömming oftare än två eller tre gånger per år.

Anledningen är höga halter av PCB och dioxin – gifter som lagras i kroppen och kan föras över till framtida barn via graviditet och amning.

– Ämnena kan lagras i kroppen under tiotals år. Barn är känsligast och gifterna kan påverka hjärnans utveckling, hormonsystemet och skapa fortplantningsproblem, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Kvinnor som passerat barnfödande ålder, eller inte vill föda barn, samt män kan äta strömming en gång i veckan.

– Även vi som fött barn och män är känsliga, men då är det främst cancer man pratar om och vid högre doser, säger Emma Halldin Ankarberg.

LÄS OCKSÅ: 12 saker svenska läkare undviker att äta

LÄS OCKSÅ: 10 ingredienser att se upp med i skönhetshyllan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!