"Att äta aprikoskärnor är att ta stora risker helt i onödan", säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.
1 av 2: "Att äta aprikoskärnor är att ta stora risker helt i onödan", säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket. Foto: iStock
Rådet att avstå från aprikoskärnor gäller inte fruktköttet från färska och torkade aprikoser eller bakmassa.
2 av 2: Rådet att avstå från aprikoskärnor gäller inte fruktköttet från färska och torkade aprikoser eller bakmassa. Foto: iStock

Livsmedelsverket avråder från aprikoskärnor

Aprikoskärnor säljs på bland annat hälsokostbutiker.

Nu avråder Livsmedelsverket för att äta dem.

Bittra aprikoskärnor kan nämligen leda till mycket allvarlig förgiftning.

Det är svårt att se skillnad på bittra och söta aprikoskärnor.

De förstnämna kan leda till mycket allvarlig förgiftning. Därför skickade Livsmedelsverket under torsdagen ut ett pressmeddelande och avråder från att äta aprikoskärnor överhuvudtaget.

"Att äta aprikoskärnor är att ta stora risker helt i onödan"

Så små mängder som fem kärnor kan leda till mycket allvarliga symtom hos småbarn.

– Att äta aprikoskärnor är att ta stora risker helt i onödan. Det är mycket oroande att bittra aprikoskärnor dessutom marknadsförs som hälsokost och botemedel mot cancer, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Rådet att avstå från aprikoskärnor gäller inte fruktköttet från färska och torkade aprikoser eller bakmassa.

LÄS MER: Forskare varnar för trendiga hälsobäret

Symptom:

Andnöd

Cyanos (missfärgning av huden)

Huvudvärk

Hjärtklappning

Illamående

Yrsel och förvirring

Källa: Livsmedelsverket.

Fakta: Amygdalin

Aprikoskärnor innehåller olika halter av den cyanogena glykosiden amygdalin. Halterna är särskilt höga i bittra kärnor. Om man tuggar på sådana kärnor frigörs vätecyanid. Det kan också frigöras i tarmen. Redan fem kärnor kan ge mycket allvarliga symtom hos småbarn.
Vid akut förgiftning kan man drabbas av andnöd och cyanos, missfärgning av huden på grund av syrebrist. Huvudvärk, hjärtklappning, illamående, yrsel och förvirring förekommer också.
Källa: Livsmedelsverket
TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!