LCHF i sommar? Så äter experterna själva
LCHF. En frossar i jordgubbar, en annan kan inte vara utan champagne och en tredje tycker bäst om kvällsdopp.
Vi har frågat fem LCHF-profiler hur deras sommar 2015 ser ut. Dessutom bjuder de på sina bästa utflyktstips.
Andreas Eenfeldt: "Grillat är klassiskt och svårslaget"
Vad ska du göra i sommar?
– Jag ska flytta till ett litet hus med min familj, vara på LCHF-campingen i Säffle och sen blir det två veckor på Gotland. Det blir nog ingen helledig dag, jag måste ju hålla i gång bloggarna. Men det blir säkert lite mindre arbete.
Vad gör du helst när du är ledig?
– Umgås med min familj - min sambo och mina två döttrar. Det blir ofta en del jobb, men jobbet är ju min hobby.
Har du något härligt sommartips till våra läsare?
– Åk till fiskeläget i Sysne på Gotland, det har jag som sommartradition. Där kan man äta en god fisktallrik, det är mycket bra LCHF-mat.
Vilken är den godaste sommarmaten enligt dig?
– Det är grillat förstås, det är klassiskt och svårslaget. Det brukar bli en köttbit, grillade grönsaker och ett glas vin.
Vilka är dina favoritbär eller grönsaker under sommarhalvåret?
– Jordgubbar med vispgrädde, det är lätt att få i sig för mycket av. Det är lite av en sommarlast, det blir lätt några för många tallrikar.
Vad kan du inte vara utan på sommaren?
– Samma sak som jag inte kan vara utan alla andra tider på året - kaffe. Det brukar bli tre till fem koppar om dagen, ibland fler.
Äter du något på sommaren som du inte äter annars?
– Jordgubbar, annars är det inget speciellt. Nu har jag ju två döttrar som också är väldigt förtjusta i jordgubbar.
Vilken är din bästa festmat, i stället för till exempel tårtor och bullar och glass eller annan "vanlig" festmat?
– Jag lagar inte så mycket exklusiv mat, det är mest min sambo som lagar festmat. Jag är mer en teoretiker som gillar mat, det blir basalt när jag lagar så det är inget man bjuder fint främmande på. En god middag som min sambo har gjort var en tre rätters med laxrullar med färskost- och wasabifyllning till förrätt, hjortentrecote med sås smaksatt med blåbär och mörk choklad, kålrotsgratäng samt baconlindad sparris till huvudrätt och mörk chokladmousse med lakrits och hallon till efterrätt.
LÄS OCKSÅ: LCHF-metoden – guide för nybörjaren
Klara Desser: "Det är gott med en klassisk grekisk sallad"
Vad ska du göra i sommar?
– Vi har fått en valp som nu är fyra och en halv månad så vår plan är att hålla oss hemma rätt mycket. Vi brukar inte resa så mycket på sommaren, det blir mest utflykter till stranden eller vänners sommarstugor. I år gör vi om i trädgården, vi har fått 70 kvadratmeter extra så vi ska göra oss av med vår kolonilott och odla mer hemma i stället.
Vad gör du helst när du är ledig?
– Jag träffar gärna vänner och om det är fint väder åker jag till stranden. Men jag ligger inte där och pressar. Jag har inget emot att gå hemma och pyssla lite och kanske jobba lite under dagen och sedan åka ner till Skanör framåt eftermiddagen. Då får man stranden mer för sig själv och kan ta ett härligt kvällsdopp.
Har du något härligt sommartips till våra läsare?
– Ta en gårdsrunda! Kolla in vilka gårdsbutiker som finns i din närhet och åk runt en dag och proviantera. Sen lagar du mat av det du har handlat. Det kan bli rökt fisk med kokta grönsaker och en sås, och ost till efterrätt till exempel.
Vilken är den godaste sommarmaten enligt dig?
– Det är lättkokta grönsaker, rökt fisk och dill - ganska enkelt. Det är också gott med en klassisk grekisk sallad med ett gott vin till. Grillat är gott men jag går inte riktigt i gång på det, vi grillar inte jätteofta.
Vilka är dina favoritbär eller grönsaker under sommarhalvåret?
– Vi har odlat hallon och det tycker jag är jättegott. Lite jordgubbar kan jag också tycka är gott. Vi har svarta vinbär, men det är svårt att göra så mycket av det när man inte äter sylt eller marmelad. Man kan äta lite, men det blir lätt mycket jobb med det när man måste ta hand om bären.
Vad kan du inte vara utan på sommaren?
– Ett glas rosé! Och vänner, familj och en bra deckare. Jag vill också ha tid till att läsa en bra deckare på stranden.
Äter du något på sommaren som du inte äter annars?
– Nej, det skulle jag nog inte säga. Möjligtvis är det lite svårare att äta lika bra när man är ute och reser. Visst händer det att jag faller i en liten kolhydratgrop, men det är alltid kortvarigt eftersom jag märker att jag inte mår bra av det. Det kan variera lite hur strikt jag är men när jag märker att jag till exempel är stel i lederna så blir det en bra motivation till att fortsätta med LCHF.
Vilken är din bästa festmat, i stället för till exempel tårtor och bullar och glass eller annan "vanlig" festmat?
– Det beror lite på om det bara är vuxna eller även barn med. Men en laxsida med rivet citronskal, olivolja, vitlök och riven, hård getost på som tillagas i ugn är gott. Till blir det en stor sallad och örtmajonnäs. Till efterrätt blir det min egen chokladkaka med mörk choklad, lite smält smör och ägg i.
LÄS OCKSÅ: 10 sätt att handla LCHF-smart
Ann-Sofi Bengtsson: "Vi äter mer fisk och skaldjur"
Vad ska du göra i sommar?
– Jag ska så klart vara på vårt event i Säffle men annars blir det en lugn sommar med mycket promenader. Jag har precis köpt en cykel och ska börja cykla igen. Kantareller ska jag plocka så det blir nog en hel del spring i skogen. Och så har jag släkt i Trelleborg, dit åker vi och hälsar på.
Vad gör du helst när du är ledig?
– Jag är väldigt aktiv och tycker det är kul att träffa människor. Tidigare har vi rest mycket, men nu tar jag det lugnare och kan gå och lägga mig en stund efter maten på dagen. Annars blir det många promenader med vår lilla byracka Vilda.
Har du något härligt sommartips till våra läsare?
– Sliperiet i Borgvik brukar ha fina utställningar och sen har vi ju Lerinmuséet. Grön ko i Värmlandsbro är ett trevligt ställe där man kan köpa närproducerat, ekologiskt kött och annan naturlig mat. Sen tycker jag att man ska ta en tur med Solabåten, antingen bara runt Karlstad eller en som går ännu längre.
Vilken är den godaste sommarmaten enligt dig?
– Grillat är ju gott. Gärna en ekologisk karré med en grönsallad, en sås på majonnäs och ett gott vin till. Jag försöker göra allt väldigt enkelt.
Vilka är dina favoritbär eller grönsaker under sommaren?
– Jag gillar verkligen zucchini. Den brukar jag göra mos på, med paprika, purjolök, vitt vin, vitlök och crème fraiche. Blåbär och hallon är favoritbär, och jag plockar mycket svamp och lingon. Det ger jag också bort till bekanta som inte kan plocka själva.
Vad kan du inte vara utan på sommaren?
– Solen, haha! Annars är det nog inget särskilt, men jag hoppas att mina tomat- och zucchiniplantor som jag satt på balkongen blir fina.
Äter du något på sommaren som du inte äter annars?
– Nej, vi äter nog ungefär samma men mer färska grönsaker och sallader. Jag gillar inte kalla sallader på vintern när jag fryser. Mer fisk och skaldjur blir det också, vi kan åka ända till Grebbestad och köpa fem kilo räkor.
Vilken är din bästa festmat, i stället för till exempel tårtor och bullar och glass eller annan "vanlig" festmat?
– När jag fyllde 70 år nyss så gjorde jag en smörgåstårta med LCHF-limpa och bland annat lax och stenbitsrom. Den är väldigt god. Annars gillar jag sådant som är enkelt men gott, som buketter av blomkål och broccoli och lök som man lägger i en långpanna med stekta baconbitar och massa grädde. Sen in i ugnen och när det nästan är klart strör man över ost. Det är vansinnigt gott.
LÄS OCKSÅ: LCHF-styr om hjärnan och slipp sockersuget