Nu kräver samma experter som sa att socker är lika farligt som tobak att läsk och juice bör ha samma varningstext som cigarettpaketen.
Nu kräver samma experter som sa att socker är lika farligt som tobak att läsk och juice bör ha samma varningstext som cigarettpaketen.

Läsk är extremt farligt – bör ha varningstext

Samma experter som sa att socker är lika farligt som tobak vill att läsk och juice ska ha samma varningstext som cigarettpaketen.

- Den skada som orsakas av sockerhaltiga drycker tas inte på tillräckligt stort allvar, trots att de ökar fetman bland både barn och vuxna, säger professor Simon Capewell.

Juice är något som flera experter varnar för och anser att man endast bör dricka en gång per dag. Många tror att det är hälsosammare.

- Sockret i fruktjuice består liksom i bordssockret, sackaros, av hälften fruktos och hälften glukos. Det är fruktos som är den farligare delen. Den har många negativa effekter, som att öka risken för gikt, fettlever, cancer, diabetes, enligt läkaren Annika Dahlqvist.

Varna att de bidrar till fetma

Därför föreslår Capwell och hans forskarteam att konsumenterna får en varningstext på dryckerna att de bidrar till fetma, diabetes och karies.

- Läsk och juice som har hög sockerhalt borde bli lika oacceptabelt som tobak. Cigaretter gick till exempel från socialt accepterat till ganska tabu på grund av varningstexterna, säger Capewell i Daily Express.

I en intervju i British Medical Journal’s (bmj.com)sa professor Capewell att en tredjedel av alla barnen och två tredjedelar av alla vuxna är överviktiga i Storbritannien på grund av all sockerkonsumtion.

Capewell visade i samma intervju en europeisk studie som visade att vuxna som drack mer än en burk av läsk hade 22 procents högre risk att utveckla diabetes typ 2 än de som drack mindre än en burk i månaden.

I en undersökning gjord av BBC vill 60 procent ha samma varningstexter som finns på cigaretter på även mat och dryck. Nästan hälften av alla skulle kunna tänka sig att beskatta sockerhaltiga drycker.

Extremt farligt med läsk

The British Soft Drink Association var inte sena att gå ut med ett svar till Capewell och menade att problemen med övervikt är mycket mer komplexa än de skäl som professorn anger.

- Det är ett simpelt förhållningssätt där han försöker skylla över flera problem på en enda produkt och det är vilseledande information.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!