Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Folk som läser böcker regelbundet är ofta vassare på att tänka och att tala inför andra människor. Att läsa en stund innan du somnar kan hjälpa dig att slappna av inför natten.Folk som läser böcker regelbundet är ofta vassare på att tänka och att tala inför andra människor. Att läsa en stund innan du somnar kan hjälpa dig att slappna av inför natten.Folk som läser böcker regelbundet är ofta vassare på att tänka och att tala inför andra människor. Att läsa en stund innan du somnar kan hjälpa dig att slappna av inför natten.
Kom ihåg: Harry Potter funkar lika bra som Kafka.Kom ihåg: Harry Potter funkar lika bra som Kafka.Kom ihåg: Harry Potter funkar lika bra som Kafka.
1 AV 2
Folk som läser böcker regelbundet är ofta vassare på att tänka och att tala inför andra människor. Att läsa en stund innan du somnar kan hjälpa dig att slappna av inför natten.
Foto: iStock
2 AV 2
Kom ihåg: Harry Potter funkar lika bra som Kafka.
Foto: Colourbox

Läser du alltid innan du lägger dig? Grattis!

Skippa mobilen i sängen och plocka upp en bok i stället.

Så både sover du bättre och blir smartare.

Att läsa innan man somnar har många hälsofördelar.

Därför ska du läsa innan du somnar

*Hjälper mot insomni och andra sömnbesvär

*Vässar fantasin, minnet och tankeförmågan

*Gör dig till en bättre tänkare, talare och skrivare

*Gör dig till en mer empatisk och bättre människa generellt

*Ger en behövlig paus från sociala medier och andra digitala stressfaktorer

Bokhandlar slår igen, papperstidningar försvinner och små barn försöker bläddra i böcker som man sveper med fingrarna över en läsplatta. Det är konsekvensen av det digitala samhället, där merparten kommunikation sker via Facebook eller Instagram, och där genomsnittsanvändaren inte orkar stanna vid en webbartikel i mer än 15 sekunder.

LÄS OCKSÅ: Därför är målarböcker för vuxna så bra för dig

Och hur revolutionerande och fantastisk den moderna tekniken än är så kommer det kanske en backlash, när människans oförmåga att ta till sig längre texter och romaner påverkar hennes mående negativt. För läsandet av fysiska böcker har nämligen en rad hälsofördelar, visar forskning.

Läsningen gör att hjärnan får jobba

Inte minst sätter det fart på vår fantasi, när vi föreställer oss bilder i huvudet i stället för att bli serverade fotografier, videoklipp och giffar på löpande band. Hjärnan får jobba med orden, vilket dessutom stärker vårt minne och övriga mentala förmågor. Enligt studier är folk som läser böcker regelbundet både vassare på att tänka och tala inför andra. Till och med bättre människor överlag, rapporterar sajten Business Insider.

Och det är nog faktiskt mer rimligt än det låter, för litteraturen har i alla tider stimulerat människor till analys och skrivande. Genom att ta del av alternativa världar, realistiska eller påhittade, får vi kunskap om och empati för andra kulturer och individer.

Extra bra att läsa innan du somnar

Allra bäst verkar det vara att läsa en stund innan man somnar, för då går hjärnan in i ett alternativt medvetande, vilket får oss att glömma bekymmer, släppa spänningar och slappna av inför natten.

Vad du väljer för bok är helt upp till dig. Här har litteratursnobben inget att komma med: Harry Potter funkar lika bra som Kafka.

LÄS OCKSÅ: Sociala medier kan göra dig uppstressad