Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"vänligen lars lerin" svt pressbild
"vänligen lars lerin" svt pressbild
"vänligen lars lerin" svt pressbild
"vänligen lars lerin" svt pressbild Foto: Janne Danielsson Svt

Lars Lerin: "Min bästa tid är nu"

Att ta dagen som den kommer och inte ha för höga förväntningar på framtiden är ett livsråd Lars Lerin vill leva efter. Precis just nu är hans bästa tid och för varje år som går blir livet lugnare och mer trivsamt.

– Jag känner mig balanserad och vill inte fly in i sprit eller lugnande mediciner, säger han till Expressen Söndag.

Konstnären Lars Lerin är högaktuell med SVT-serien "Vänligen Lars Lerin" och i kvällens avsnitt träffar han skådespelaren Mikael Persbrandt.

Här kommer Lars Lerins bästa...

Lars Lerin med sin man Junior. Foto: SVT

1. ...Söndag

 

Katterna har väckt mig med irriterade jamningar. Min man Junior ger sig i väg till jobbet och jag dricker te och äter smörgås i sängen innan jag tar en promenad för att bli på gott humör. Jag målar ett par timmar och pratar med mamma i telefon. Målar en timme till, tar kanske en blund. Klockan fem kommer Junior hem med snabbmat från vår närmsta thairestaurang. På kvällen ligger jag till sängs med katterna och skriver. Tv:n är påslagen i bakgrunden och Junior pratar portugisiska i telefon. Sedan kommer han och stör mig med färskt skvaller från svärmors gata i Brasilien. Sen somnar jag alltför sent.

 

Foto: Janne Danielsson Svt

2. …År 

 

2015. Jag tycker att livet blir lugnare och trivsammare för varje år, även om jag ogillar förändringen i spegeln. Min bästa tid är nu. Jag känner mig balanserad och mestadels tillfreds med tillvaron. Jag är inte sjuk, jag längtar inte bort, vill inte fly in i sprit eller lugnande mediciner. Katterna är nya, ljuset är bra i ateljén och Junior pratar bättre och bättre svenska. 

LÄS OCKSÅ: "Väntar jag förgäves på att vi ska flytta ihop?"

 

Foto: Jan Wiriden

3. …Livsråd

 

En dag i taget. Jag har på något konstigt vis lyckats lära mig att inte oroa mig för morgondagen. Jag kan boka in olika saker i kalendern - men bryr mig inte om det förrän den dagen kommer. Det är lika dumt att grubbla på vad som eventuellt ska kunna hända som att ha för stora förväntningar på framtiden. Om man börjar tänka i sådana destruktiva banor bör man helst säga stopp till sig själv. Tänk här och nu. Det är slitna fraser men man kommer inte undan dem om man vill ha ett bra liv, tror jag.

LÄS OCKSÅ: De ger barnbarnen sina bästa kärleksråd

 

Lofoten. Foto: Börje Lundberg

4. …Stad 

 

Då säger jag Svolvær i Nordnorge där jag bodde i tolv år under hela nittiotalet. Lofoten var och är underbart året om. Den svarta vintern med snöstormar och norrsken, liksom sommarens midnattssol, liv och rusch i hav och fjäll, späckhuggare och gröna fjällbranter. Ett hastigt dopp i iskalla Vestfjorden, sitta på solvarma hällar och måla och äta räksmörgås. Vandra längs snäckvita stränder, få en lax på kroken. Om jag fick leva om mitt liv skulle jag flytta dit igen.

 

5. …Kärleksminne

 

Jag hoppas att inte Junior läser det här men jag har väldigt romantiska minnen från Lofoten, i början av min relation med min förre man Yngve. Jag var nyss 30 år fyllda och hade längtat så förtvivlat efter kärleken. Det var en känslorevolution att bli förälskad för första gången och flytta upp till Lofoten och in i Yngves lägenhet på Austnesfjordgaten. Det var att leva en dröm. Allt var nytt, det var ett forskningsprojekt att lära känna varandra och lära sig leva tillsammans. Lära känna sig själv - tillsammans. Vi hade bara ett enda rum där vi sov och älskade och åt och målade. Det var underbart - och fruktansvärt arbetsamt. 

 

Foto: Sandra Brox

6. …Utställningsminne

 

Jag kan inte säga att de egna utställningarna, vernissagerna, är särskilt roliga. Det är mer ett jobb att vara trevlig och träffa folk, kanske vänner och bekanta från olika skeden i livet och prata med allihop på en gång. Troligen signerar jag böcker samtidigt. Jag blir svettig, trött och törstig och jag går och gömmer mig i en källare om det finns en sådan i anslutning till galleriet eller på kontoret. Där äter jag wienerbröd samtidigt som jag är glad över att det har kommit så mycket folk trots allt.

 

Har alltid haft katt. Foto: SVT

7. …Djur 

 

Jag har alltid haft katt, och just nu heter de Mimi och Silling. Han är döpt efter polismästaren i Munkfors. De är syskon, födda i Kumla, och de har så fina orangebruna ögon i samma ton som pälsen. De har inte hunnit bli samma själsfränder som min förre gamle katt Luther, som verkligen var min bästis. På ålderns höst vek han aldrig från min sida, låg bakom min arbetsstol och var med på allt. Så klok och rolig. Han vilar nu under guldregnet i trädgården. Våra själar är liksom förenade för evigt.

 

8. …Maträtt 

 

Junior anser att jag är usel på matlagning så det är alltid han som lagar middag de dagar som vi inte köper hem färdigmat. Det är tur för mig, för jag tycker inte att det är roligt att stå vid spisen. Men jag tycker själv att min janssons frestelse är toppengod.

Annars saknar jag det nordnorska köket, alla fina råvaror, så många fantastiska fiskrätter.

 

9. …Lögn

 

Jag kan inte påstå att jag med vett och vilja försökt lura någon men jag har varit bra på självbedrägeri. Sedan jag blev nykter och drogfri hade jag världens konstigaste funderingar på vad som skulle kunna göra mig lycklig. Jag reste till Agadir en jul för att fira ensam med mig själv i övertygelsen om att jag säkert skulle träffa en underbar man vid någon lägereld. Det skulle bli stor lycka. Så gick det som det gick. Katastrof direkt. Jag överfölls av ensamhetskänsla och fick åka hem så fort som möjligt 

 

Foto: Stefan Söderström

10. …Möbel

 

Jag tycker mycket om ett gammalt allmogeskåp som står i köket hemma på Hammarö. Det är snett och vint och dörrarna går inte att stänga ordentligt, men det har en så vacker röd färg som flagnat med tiden. Det har slitits av händer som öppnat och stängt.

LÄS OCKSÅ: Stressad? 8 sätt att stressa ner på en kvart