Anette Dristig Gardan jobbar som undersköterska i hemtjänsten.
1 av 3: Anette Dristig Gardan jobbar som undersköterska i hemtjänsten.
Anette Dristig Gardan .
2 av 3: Anette Dristig Gardan . Foto: PRIVAT / PRIVAT
Två av tre undersköterskor funderar på att lämna yrket, enligt en ny enkät.
3 av 3: Två av tre undersköterskor funderar på att lämna yrket, enligt en ny enkät. Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / BILDBYRÅN

Larmet från vården: Två av tre vill lämna yrket

Två av tre undersköterskor funderar på att lämna yrket, enligt en ny enkät. 

Samtidigt behövs det rekryteras 136 000 nya fram till 2026. 

Att då spara och sparka vårdpersonal, som på Stockholmssjukhusen, är kortsiktigt och osannolikt korkat. 

”Jag älskar mitt jobb, det är jätteroligt. Men det är underbetalt, tungt och stressigt. Det är inte klokt att man skär ner, det behövs mer tid och pengar i vården.” Så säger Anette Dristig Gardan, 44 som jobbar som undersköterska i hemtjänsten på Tjörn. 

Senaste året har arbetarna i sjukvård och äldreomsorg rest sig och sagt ifrån. Undersköterskeupproret samlade 14 000 underskrifter. Undersköterskorna kräver sparstopp, fler kollegor, mer tid för de gamla, högre löner och bättre arbetsvillkor.

15 000 medlemmar har på Facebook gillar Sjukvårdsuppropet.

Just nu kraftsamlar vårdpersonal i Stockholm i protest mot massiva nedskärningar på sjukhusen. 1350 anställda på Karolinska, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus varslas. Stockholms sjukvårdsupprop har 15000 medlemmar på Facebook och den 14 december går protestmarschen genom stan.  

Laura Björnström, ST-läkare i akutsjukvård på Södersjukhuset. Foto: Charlotte Rückl / PRIVAT

ST-läkaren Laura Björnström, en av initiativtagarna, konstaterar att sjukhusen redan i dag har stora problem. Vårdplatsbrist gör att patienter måste vårdas på akuten i stället för på rätt avdelning. ”Vi är oroliga för patienternas liv och hälsa. Med mindre personal och tid blir det fler felbehandlingar och misstag.” 

Varslen, som främst gäller läkare och undersköterskor, hotar både patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö. Laura Björnström konstaterar att vårdpersonalen inte delar politikernas verklighetsuppfattning. ”Vi upplever inte att vi är sysslolösa. De patienter vi får är tunga.”   

Nästa år väntas nya tuffa sparpaket. 17 av 21 regioner behöver göra besparingar inom hälso- och sjukvården, enligt en kartläggning tidningen Vårdfokus gjort.

Oroad. ”Det är inte en överdrift att prata om en kris inom vård och omsorg. Att så många funderar på att sluta är skrämmande. Det är samhällsbyggande jobb det är svårt att digitalisera bort.” säger Erik Wennhall, vd på Uska.

Men missnöjet växer. Enligt en ny enkät från jobbmatchningssajten Uska, som Expressen är först med att kunna berätta om, funderar två av tre undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter på att lämna yrket. Mindre än varannan skulle rekommendera en närstående, exempelvis sin son eller dotter, att jobba i vård och omsorg. 

”Det är skrämmande, fruktansvärt, att så många som tar hand om våra mest utsatta, äldre och funktionshindrade, vill byta yrke.” säger Uskas vd Erik Wennhall.   

En tidigare undersökning från Sylf, Sveriges yngre läkares förening, visar att var tredje yngre läkare funderar på att sluta i sjukvården.

Samtidigt behövs över en halv miljon nya välfärdsanställda fram till 2026. Det beror på att antalet barn och äldre i befolkningen växer. 

Störst är behovet av undersköterskor och vårdbiträden, 136 000 personer, enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner. Redan i dag är undersköterskor i hemtjänst, hemsjukvård och äldreboenden Sveriges största yrkesgrupp. År 2017 var de 136 405 personer, enligt statistik från SCB. kommun och regioner behöver alltså rekryteras lika många. 

Det är uppenbart att det kommer att bli oerhört svårt att klara bemanningen i sjukvård och äldreomsorg. För att ha en chans måste personalens arbetsmiljö och villkor bli bättre.

Att då, som på Stockholmssjukhusen, säga upp läkare och undersköterskor är osannolikt korkat och kortsiktigt. 

Nya enkätundersökningen

Två av tre undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter har funderat på att byta yrke det senaste året.  

Över hälften av de tillfrågade som jobbar inom äldreomsorgen skulle inte rekommendera en närstående, till exempel en son eller dotter, att jobba inom svensk vård och omsorg.

Höjda löner, ökad bemanning och höjd status på yrket är åtgärder de önskar sig för bättre vård och omsorg.

Totalt har 5803 personer, främst undersköterskor (71%), vårdbiträden (10%), personliga assistenter (8 %) svarat på enkäten som jobbmatchningsföretaget Uska genomförde hösten 2019.

Omkring 45 000 undersköterskor och personliga assistenter har registrerat sig på Uskas sajt och anmält intresse för att byta jobb. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!