Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 1 apr 2015 09:30

Laktosintolerant? Här är 14 saker du bör veta

Laktosintolerans innebär att man har en avsaknad av laktasenzym som bryter ner laktosen i tunn­tarmen.

Laktosintolerans innebär att man har en avsaknad av laktasenzym som bryter ner laktosen i tunn­tarmen.

1/2

Foto: Thinkstock

2/2

Foto: Thinkstock

LAKTOSINTOLERANS. Lider du av bubblig mage och magknip? Då kan du vara laktosintolerant. Men behöver du alltid äta laktosfritt och försvinner det någonsin?

Här är guiden som hjälper dig att få stenkoll på laktos och laktosintolerans.

Dietisten Sofia Antonsson har lång erfarenhet av kostbehandling av IBS och andra mag- och tarmbesvär.

1. Vad är laktos?

- Laktos, eller mjölksocker, är en så kallad disackarid som består av glukos och galaktos.

2. Vad är laktosintolerans och vilka är symptomen?

- Det innebär att man har en avsaknad av laktasenzym som bryter ner laktosen i tunn­tarmen. Man pratar också om primär eller sekundär laktos­intolerans där primär oftast är ärftlig medan sekundär ­laktosintolerans beror på en ­tillfällig skada på tarmens ­slemhinna, som vid gluten­intolerans eller vid en mag­infektion.

Vanliga symptom på laktosintolerans är:

Gaser i magen

Diarré

Magknip

Uppsvälld mage

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)

3. Är det farligt?

- Absolut inte, annat än att det är obehagligt. Sedan kan ju obehaget leda till andra symptom som i sin tur kan göra en stressad, så det bästa är ju att undvika laktos om man är överkänslig.

LÄS OCKSÅ: Ballongmage? Expertern om de värsta bovarna

4. Vad händer i kroppen?

- Jag brukar likna laktas vid en sax som klipper isär laktosen så man kan absorbera laktosen i tarmen. Saknar man den här saxen klipps inte molekylerna isär utan fortsätter onedbrutna ner i tarmsystemet, där tarmbakterier omvandlar dem till bland annat gaser. Sedan kan man få symtom som diarré och en känsla av uppkördhet.

5. Hur får man diagnosen­ ­laktosintolerans?

- Genom ett blodprov där du testar om du har genotypen för laktosintolerans, eller genom en belastning där du får dricka en lösning med laktos.

6. Hur många i Sverige har det?

- Det finns olika siffror.

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar

7. Var är laktosintolerans ­vanligast?

- I Asien och delar av Afrika där man inte har samma ­tradition av att äta mjölk­produkter. Nästan 70 procent av alla människor slutar att ­producera enzymet laktas i barndomen, det som bryter ner laktos. Men i norra Europa har en förändring i arvsmassan gjort att många behåller sin ­förmåga att bryta ner det även i vuxen ålder, eftersom vi ­traditionellt har använt oss av mer mjölkprodukter.

8. Är det fler som är laktos­intoleranta i dag än tidigare?

- Rent procentuellt ökar ­laktosintoleransen i Sverige men det handlar snarast om en ökad invandring från regioner där det är mer vanligt med ­laktosintolerans.

9. Vad finns det för ­behandling?

- Att äta en laktosfri kost. Man kan vid speciella tillfällen, då man kanske inte har tillgång till laktosfria alternativ, ta ett laktas­enzym i form av kapslar eller droppar som gör att man tillfälligt kan bryta ner laktosen.

10. Behöver man äta laktos­fritt till 100 procent om man är ­laktosintolerant?

- Nej. Många laktosintoleranta tål 3-5 gram laktos per dag, vilket är ganska mycket, och för de flesta räcker det med att välja bort yoghurt och mjölk till exempel. Vissa testar sig fram på egen hand och kör "hela familjen laktosfritt", vilket är ­väldigt onödigt. Det är väldigt lite laktos i exempelvis smör och det är ytterst få som är i behov av laktosfritt smör. Där handlar det snarast om ett försäljningstrick.

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? Det här kan du göra?

11. Om man vill ta bort laktos ur sin kost, trots att man inte är laktosintolerant, går man miste om något viktigt då?

- Nej, laktosfria produkter är berikade med samma vitaminer och mineraler som vanlig mjölk. Men vissa testar att på egen hand utesluta laktos och känner sig lite bättre. Men i själva verket kan de ha andra mag­problem, som IBS exempelvis, som man går och dras med i onödan i flera år. Därför ­behöver man göra en ordentlig utredning för att konstatera att det handlar om laktosintolerans.

12. Är laktosintolerans ­livslångt?

- Ja, det skulle jag nog vilja säga. Har man brist på laktas kommer man att ha det hela livet. Har man en tillfällig ­nedsättning kan man tolerera laktos bättre och sämre i ­perioder.

13. Vad är skillnaden på ­mjölkallergi och laktos­intolerans?

- Mjölkallergi är en spädbarns­diagnos, där barnet reagerar på proteinet i mjölken. Proteinet är starkt och känt för att reta tarmen och barn är känsliga. Symptomen kan bestå av kolik, eksem och diarré. Det växer vanligtvis bort någon gång i tre- till fyraårsåldern och är ­oerhört sällsynt hos vuxna.

14. Vad är fördelarna med en laktosfri kost?

- På samma sätt som med gluten upplever en del att de mår bättre utan mejeri­produkter genom att de bland annat får en lugnare mage och väljer bort det av hälsoskäl.