Läkemedel du aldrig ska ta tillsammans med alkohol

Kan man ta en ipren, alvedon, naproxen eller en treo någon timme innan man ska ut och svira?

Här är de vanliga medicinerna du aldrig ska blanda med alkohol.

– Det är inte bara de tyngre föreskrivna läkemedlen som är problemet, säger Ian Cotgreave, professor i toxikologi

Foto: Shutterstock

1. ”Alkohol och mediciner är ett stort problem i samhället”

Sommaren är en festlig tid, där långa ljusa nätter och semesterveckor för många bidrar till en ökad alkoholkonsumtion. Samtidigt är det många som den här årstiden måste ta till mediciner för allergier, huvudvärk och andra besvär.
– Intag av alkohol tillsammans med mediciner är ett stort problem i samhället. Tittar man på patienter som kommer till akuten med läkemedelsrelaterade besvär så har 25 procent alltid alkohol i blodet, säger Ian Cotgreave, professor i toxikologi på Swetox, Karolinska Institutet.
– Läkemedelsbiverkningarna ökar av alkohol, oavsett om det är binge-drinking eller ett lite lägre dagligt bruk. Man vet att alkohol både kan försämra och stärka effekten av vissa läkemedel, och det finns även läkemedel som kan förstärka effekten av alkohol.  Oftast handlar det om att alkohol ökar eller minskar tillgängligheten av läkemedlet efter intag.
Foto: Shutterstock

2. Värktabletter med och utan paracetamol

Ett av de vanligaste läkemedlen i folks medicinskåp är smärtstillande tabletter med antiinflammaoriska egenskaper. Men hur säkert är det att kombinera dessa med ett glas vin eller en öl? Någon enstaka gång går bra, om du inte har magsår. – Det finns väldigt lite bevis på att ett måttligt intag av alkohol och dessa mediciner har skadlig effekt, men jag skulle ändå säga att du bör avstå från att dricka alkohol om du tagit en tablett, säger Ian Cotgreave.
– Men om du går på en kur, dricker alkohol och känner att du får symtom som stickningar i magen? Då har man säkert förstärkt biverkningsprofilen för läkemedlet. Sluta genast med medicinen och gå tillbaka till doktorn och förklara läget. Laborera inte själv.
Exempel på värktabletter utan paracetamol är: Treo, Ibumetin, Ipren, Voltaren, Diklofenak, Eeze, Naproxen, Pronaxen.

Paracetamol kan påverka levern

Läkemedel med Paracetamol, som Alvedon och Panodil, används för att lindra allt från mensvärk till huvudvärk.
– Om man dricker alkohol, samt missbrukar paracetamol i stora mängder kan levern ta allvarlig skada, men man kan inte se att det gör någon större skada att ta en Alvedon dagen efter man varit ute på krogen, säger Ian.
Exempel på värktabletter med paracetamol är: Alvedon, Panodil, Pamol och Pinex.
Receptbelagda: Citodon, Panocod och Norgesic.

3. Läkemedel som innehåller opioder

– Läkemedel innehållande opioder så som morfin, kodein, tramadol och fentanyl, är extremt effektiva narkotiska smärtstillare. Men de bör aldrig kombineras med alkohol, eftersom det förstärker dess sedativa förmåga och kan påverka andningen och hjärtfunktion, säger Ian Cotgreave.
Typ: Dolcontin, OxyContin, OxyNorm, Oxycodone, Citodon, Panocod, Nobligan, Tiparol, Tradolan eller Tramadol.
Foto: Shutterstock

4. Allergimedicin

Antihistaminer måste väl gå att kombinera med ett glad rödvin, eller? Särskilt under pollens intåg på våren och sommaren är det många som dagligen medicinerar med allergimediciner. Men Ian höjer ett varnande finger.
– Man blir sömnig av allergimedicin och det räcker med något glas alkohol för att öka sömnigheten, men man kan även få yrsel. Det är inte bara de tyngre föreskrivna läkemedlen som är problemet utan även sådan du kan köpa över disk.
Tänk på att följa anvisningar för dosering och var uppmärksam på biverkningar. Alkohol förstärker ofta biverkningar även hos receptfria läkemendel.
Typ: Tavegyl och Lergigan
Foto: Shutterstock

5. Antibiotika

Vad händer om man dricker ett par glas vin under sin antibiotikakur? Leverskador, illamående och försämrad effekt är kanske nog för att du ska vilja avstå.
– Kan man dricka och ta antibiotika? Är det seriösa infektioner ska man absolut inte dricka alkohol. Främst eftersom effekten av antibiotikan kan försämras.
Men det finns också andra biverkningar. Läkemedlet Flagyl kan i kombination med alkohol ge ökat frekvens av illamående och kräkningar, förklarar Ian.
– Det är inte livshotande men man får inte i sig dosen om man kräks.
Typ: Flagyl, Doxycyklin, Doxyferm, Oracea, Kåvepenin, Tikacillin, Fenoximetylpenicillin, Flukloxacillin, Heracillin, Amimox, Amoxicillin och Imacillin.
LÄS OCKSÅ: Klåda i underlivet? Så blir du av med svamp

Foto: Shutterstock

6. Läkemedel mot ångest, depression, ADHD och sömnsvårigheter

Går du på antidepressiva, medicinerar du din ADHD, använder du ångestdämpande då och då eller behöver du sömntabletter för att kunna sova?
– Psykoaktiv farmaka, det vill säga medicin som påverkar hjärnan, kan förstärka ångest, sömnighet och yrsel om man intar de med alkohol. Jag rekommenderar starkt att inte blanda dessa läkemedel med alkohol, men tycker så klart att man ska be läkaren som skriver ut om råd för sin egen livssituation.
Typ: Atarax, Saroten, Amitriptylin, Anafranil, Klomipramin, Mianserin och Mirtazapin. Imovane, Zopiklon, Stilnoct, Zolpidem, Flunitrazepam, Oxascand och Sobril.
Foto: Shutterstock

7. Blodförtunnande och blodtrycksmedicin

Många blodförtunnande medel innehåller acetylsalicylsyra, som i sig ökar risken för blödningar i tarmarna. Men risken kan ökar betydligt vid alkoholintag.
– Även låga doser kan öka risken, säger Ian.
Men även de läkemedel som inte innehåller acetylsalicyra, som Waran, kan utgör en fara i kombination med alkohol.
– Här är det ett dubbeleggat svärd. Varan ska förhindra koagulation och stora mängder alkohol intagen vid samma tillfälle kan ökar dess antikoagulans förmåga, vilket ger en ökad risk för blödningar, fram för allt i tarmen. Om du däremot dricker en liten mängd alkohol varje dag kan du tvärtom förhindra Warans verkan, vilket i stället kan ökar risk för blodproppar och infarkt.
Han nämner också nitroglycerin, som används i behandling av angina pectoris. Alkohol i kombination kan öka risken för yrsel och svindelsymtom.
Ian lägger vikt vid att man självfallet ska konsulteraa sin husläkare om man är osäker.
Typ: Trombyl, Waran, Profylax, Glytrin, Nitroglycerin, Suscard, Klopidogrel, Brilique, Pradaxa, Eliquis, Xarelto, Lixiana.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!