Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Läkarens 4 enkla knep för ett friskare liv

Genom några enkla förändringar kan vi bli friskare, gladare och orka leva mer, på bara några veckor.

Läkaren Rangan Chatterjee har skrivit bestsellern "4 nycklar till ett bättre liv" – här är hans bästa tips.

– Om du inte gillar ett råd, välj inte det. Gör något av dem du skulle tycka om i stället. Då är chansen mycket bättre att du klarar av det i det långa loppet, säger han.

Foto: Cornelia Nordström

1 av 6

4 nycklar till ett bättre liv

Doktor Rangan Chatterjee har arbetat som läkare i Manchester i 18 år. För fem sex år sedan genomgick han en kris. Han insåg att en väldigt stor del av de problem han möter på sin mottagning beror på vår västerländska livsstil och att hans utbildning inte rustat honom särskilt väl för att hjälpa sina patienter.

– Jag skulle säga att runt 80 procent av de problem jag möter är livsstilsrelaterade på ett eller annat sätt, konstaterar han.

Livsstilsjukdomar brukar syfta på tillstånd som övervikt, diabetes och följder av rökning och alkohol. Men väldigt många andra får negativa konsekvenser av sin vardag: De är stressade, ledsna, har låg energi, svårt att sova, lider av ont i ryggen och nacken, har värk som vägrar ge med sig, en mage som inte fungerar eller en hud som kliar och fnasar. För att bara nämna några av alla livsstilsrelaterade anledningar att gå till doktorn.

– Jag anklagar ingen. Jag förstår att den moderna livsstilen ställer stora krav på människor.

Doktor Rangan bör­jade fundera på om han skulle kunna hjälpa sina patienter bättre genom att sluta fokusera på recept och mediciner och i stället börja göra de människor som kom till honom delaktiga i sin egen hälsa.

– Jag har hittat fyra nyckelområden man behöver fokusera på, de har stora effekter på vår hälsa, och vi själva har en hyfsad kontroll över dem. För luftförore­ningar, exempelvis, det kan vi inte kon­trollera.

Sömn, avslappning, rörelse och kost är de fyra grundpelarna. Rangan Chatterjee försöker att praktiskt och med vetenskap­lig grund ge råd om hur vi kan använda livsstilen för att förebygga att vi blir sjuka och för att behandla oss som inte mår så bra. På engelska heter boken hälsans fyra pelare, på svenska har man valt att kalla den "Hälsobalansen – 4 nycklar till ett bättre liv”. Man hade lika gärna kunnat kalla den hälsans fyra tårtbitar.

KLICKA VIDARE FÖR RANGANS 4 "NYCKLAR". LÄNGST BAK I LISTAN KAN DU LÄSA RESTEN AV INTERVJUN!

1 av 6