Foto: Erwin Wodicka - Wodicka@Aon.At

Kramar kan hjälpa mot förkylningsvirus

Tycker du om att kramas? Då har du tur.

Ny forskning visar nämligen att mysiga kramar kan hjälpa mot förkylningsvirus.

Att kramar kan göra oss varma och lyckliga inombords vet vi. Men nu visar ny forskning från Carnegie Mellon University att den fysiska handlingen dessutom motverkar stress och stärker immunförsvaret, skriver The Huffington Post.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du lyckligare - på endast tio minuter

 

Stress kan leda till ett försvagat immunförsvar. Detsamma gäller den speciella stress som uppkommer till följd av personliga konflikter. I studien har forskarna undersökt om kramar kan skydda oss från ökad mottaglighet av sjukdomar till följd av just den här särskilda stressen.

– Vi ser att de som upplever pågående konflikter har svårare att bekämpa förkylningsvirus. Men de som har ett bra socialt stöd omkring sig har ett bättre skydd mot stressens negativa effekter, som depression och ångest, säger Sheldon Cohen, psykolog och studiens huvudförfattare.

 

LÄS OCKSÅ: Kramas mer - därför är det bra för din hälsa

 

I experimentet fick över 400 friska vuxna fylla i en enkät om sitt upplevda sociala stöd och dessutom delta i telefonintervjuer. Som nästa steg utsatte forskarna deltagarna för ett förkylningsvirus, för att sedan bevaka dem och se om de kunde upptäcka några tecken på infektion. Forskarna kom fram till att både det upplevda sociala stödet och frekventa kramar minskade risken för infektion i samband med personliga konflikter.

– Att få många kramar av en person man bryr sig om är ett effektivt sätt känna stöd, och om man ökar frekvensen kan kramarna minska stressens skadliga effekter. De som tar emot fler kramar är mer skyddade från infektion, säger Cohen.

Om detta inte är övertygande nog kan det vara värt att notera att kramar dessutom ger lägre blodtryck, lindrar dödsångest och förbättrar hjärthälsan.

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!