När det gäller kött och chark är det ökad risk för tjocktarmscancer som är anledningen till att vi ska begränsa intaget. Charkprodukter som korv och bacon, bör vi minska intaget av till ett minimum. Ofta är charkprodukter också fetare och innehåller en del tillsatser.
Rent kött däremot är det inte så stora skillnader på näringsmässigt, men det är bra att undvika kött med mycket fett insprängt.
Fråga dietisten
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se
Rött kött, alltså nöt, fläsk, lamm och vilt, bör vi minska intaget av. Eftersom rekommendationen är max 500 gram per person och vecka gäller det att välja bra kött när man väl äter. Att satsa på svenskt kött är bra både för djuren, klimatet och för att gynna de svenska bönderna. Sverige är dessutom bäst i världen på att begränsa antibiotikaanvändningen inom djurhållningen, det spelar stor roll för vår hälsa på sikt.
Kyckling och fisk klassas inte som rött kött så ät mer av det. Att lägga till mycket grönt och minska på snabba kolhydrater är också bra för vikten.