Numera finns ”mjölk” i många olika tappningar.
1 av 2: Numera finns ”mjölk” i många olika tappningar. Foto: Shutterstock
Havredryck är bara ett av många exempel.
2 av 2: Havredryck är bara ett av många exempel. Foto: Shutterstock

Vilken mjölkdryck är nyttigast?

Allt fler väljer växtbaserade alternativ till mjölk. För hälsan, djuren eller miljön. Men vilken dryck är egentligen bäst? Och hur står sig komjölk i konkurrensen? Här guidar Näringsfysiolog Kristina Andersson dig genom de olika mjölkdryckerna som sojamjölk, mandelmjölk, kokosmjölk, risdryck och hasselnötsdryck.

Hasselnötsdryck – bra till smoothies

Hasselnötter är precis som mandel i sig väldigt näringsrika, men tyvärr innebär det inte att drycken gjord på hasselnötter är lika näringsrik.

Den största delen är vatten och ett par procent är nötter. Det gör å andra sidan drycken både kalorisnål och fettsnål.

Hasselnötsdryck är väldigt krämig och god att använda i smoothies eller alldeles i sin enkelhet med lite kakao eller kardemumma.

Energi: 30 kcal.

Fett: 1,6 g.

Kolhydrat: 3,1 g.

Protein: 0,3 g.

Pris: ca 27 kr/l.

För dig som: Vill undvika mjölkprotein & laktos.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja – hur nyttigt är det egentligen?

Havremjölk – naturligt & nyttigt

Havremjölk har verkligen kommit starkt. Havren är ofta svenskodlad och därför klimatsmart. Havre innehåller betaglukaner, en sorts fiber, som bland annat kan stabilisera blodsockret och sänka kolesterolvärdet. Detta finns även i havredrycken. Vill du ha ordentligt näringsrik dryck gäller fortfarande att välja de berikade varianterna.

Energi: 45 kcal.

Fett: 1,5 g.

Kolhydrater: 6,5 g.

Protein: 1 g.

Pris: 10–15 kr/l.

För dig som: Vill dricka nyttigt & närproducerat.

Kokosmjölk – fet favorit

Traditionell kokosmjölk är betydligt fetare än de andra alternativen och används främst i matlagning men passar också ypperligt att göra mjölkfri glass eller krämigare chiapudding av. På senare tid har det även kommit kokosmjölk som är mer utspädd och liknar de andra dryckerna.

Det fetare originalet innehåller bara kokos och vatten medan dryckerna oftast innehåller stabiliseringsmedel etcetera för att hålla konsistensen.

Energi: 30–190 kcal.

Fett: 2–18 g.

Kolhydrat: 3 g.

Protein: 1,8 g.

Pris: 10–27 kr/l.

För dig som: Vill ladda med kokosfett.

LÄS OCKSÅ: Hur nyttigt är egentligen rödbetsjuice?

Mandeldryck – smalt & näringssnålt

Mandel i sig är väldigt näringsrikt men tyvärr är det väldigt lite av det som hamnar i drycken när man gör mandelmjölk. Mandelmjölk, liksom andra nötdrycker, innehåller främst vatten och bara ett par procent mandel. Det gör dem kalori- och fettsnåla. En del innehåller även tillsatt socker.

Använder du mandeldryck som mjölksubstitut bör du se till att välja berikad. Att göra egen mandelmjölk är enkelt och gott men även den kommer att vara relativt näringsfattig.

Energi: 10–20 kcal.

Fett: 1,1 g.

Kolhydrater. 0,1–2,8 g.

Protein: 0,4 g.

Pris: 20–30 kr/l.

För dig som: Vill undvika mjölkprotein och laktos.

Komjölk – Toppen efter träning

Komjölk är en väldigt näringsrik råvara som naturligt innehåller 18 av de 22 vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Proteinet i komjölk är också lite speciellt. Dels är det så kallat fullvärdigt, det vill säga innehåller alla de aminosyror/byggstenar som kroppen behöver, dels har det visat sig ge en extra stark signal till kroppen att bygga proteiner, vilket vanligtvis innebär att bygga muskler. Det gör att komjölk passar väldigt bra om återhämtningsmål efter träning. Mellanmjölk och lättmjölk berikas med extra D-vitamin, och är därför en bättre D-vitaminkälla än standardmjölk.

Energi: 40–60 kcal.

Fett: 0,5–3 g.

Kolhydrater: 4,9 g.

Protein: 3,5 g.

Pris: ca 10 kr/l.

För dig som: Tränar.

LÄS OCKSÅ: Äppelcidervinäger – superdrycken för hud, hår och tarmflora!

Laktosfri komjölk – För känsliga magar

Laktos är det socker (kolhydrater) som naturligt finns i mjölk. Cirka 10–15 procent av svenskarna är laktosintoleranta, och saknar alltså det enzym (laktas) som bryter ner laktos i tarmen. I laktosfri mjölk har man tillsatt enzymet laktas så att laktosen bryts ner redan i fabrik/förpackning. Ibland silas även en del av laktosen bort. Men laktosfri mjölk är alltså inte fri från kolhydrater. Tål man laktos blir det ingen skillnad att dricka vanlig eller laktosfri mjölk – samma saker kommer in i kroppen. I övrigt innehåller laktosfri mjölk allt det som vanlig mjölk innehåller: vitaminerna, mineralerna, proteinet etcetera.

Energi: 30–60 kcal.

Fett: 0,5–3 g.

Kolhydrat: 3–4,9 g.

Protein: 3–3,6 g

Pris: 15–20 kr/l.

För dig som: Är laktosintolerant men vill ha komjölken.

Sojadryck – Klassiker med effekt

Sojamjölk är kanske vanligaste substitutet för komjölk och det som använts längst. Soja ifrågasätts bl a ur miljösynpunkt och för att den kan vara genmodifierad (GMO, vilket ska framgå på förpackningen).

Sojadryck innehåller ungefär lika mycket protein som komjölk men inte samma typ av protein.

Småbarn som är mjölkproteinallergiker avrådes från att dricka sojadryck eftersom mjölkproteinallergiker kan utveckla sojaallergi. Sojadryck är ofta smaksatt med socker och innehåller oftast även stabiliseringsmedel. Innehåller naturligt fytoöstrogen, vilket en del anser vara hälsobringande, andra menar att man bör undvika.

Energi: 30–40 kcal.

Fett: ca 2 g.

Kolhydrater: 0,6–2,5 g.

Protein: 3–3,7 g.

Pris: 12–20 kr/l.

För dig som: Vill undvika mjölkprotein och laktos.

Risdryck – mycket kolhydrater

Risdrycken görs på samma sätt som de övriga substituten, genom att finmala ris med vatten som sedan filtreras. Risdryck innehåller väldigt lite protein och oftast betydligt mer kolhydrater än de andra alternativen.

Precis som soja används oftast stabiliseringsmedel för att bibehålla konsistensen. Livsmedelsverket avråder att man använder risdryck till barn under 6 år på grund av risken att få i sig för stora mängder arsenik.

Energi: ca 50 kcal.

Fett: 1 g.

Kolhydrater: ca 7 g.

Protein: 0,1 g.

Pris: ca 20–30 kr/l.

För dig som: Vill undvika mjölkprotein och laktos.

Recept: Gör din egen nötmjölk

Blötlägg hasselnötter, cashewnötter eller mandel i minst 6 timmar. Häll av vattnet. Mixa 1 dl nötter med 5–10 dl vatten. Sila drycken genom en nätduk. Smaksätt eventuellt med kardemumma, vanilj eller lite honung.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!