Kan man verkligen äta sig till ett starkare immunförsvar?
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
1 AV 2
Kan man verkligen äta sig till ett starkare immunförsvar?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vilken mat stärker immunförsvaret?

”Vad ska jag äta för att stärka mitt immunförsvar? Jag räknar inte med att få corona-vaccinet förrän framåt sommaren och skulle vilja göra allt jag kan för att slippa bli sjuk. Har du några tips?”

//Maj-Lis, 43

Dietisten svarar: Stärk tarmfloran

Det här är en intressant fråga särskilt nu i och med Covid-19. Du har säkert hört att 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Det betyder att det är bra att stärka tarmfloran så mycket som möjligt. Ät mängder av färgglada och fiberrika grönsaker. Det senaste rådet är att äta 25-30 olika grönsaker per vecka så gör det som en utmaning.

Ett tillskott av goda tarmbakterier, probiotika, kan också vara bra. De hittar du i till exempel yoghurt eller fil eller som tillskott på apoteket.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist

Skicka dina frågor till dietist@expressen.se

Utöver tarmfloran har man flitigt diskuterat D -vitamin och dess potential att kunna minska risken för allvarlig Covid-19. I flera länder rekommenderar man D -vitamintillskott. Zink verkar också kunna stärka immunförsvaret. Det hittar du i bland annat ost, nötter, musslor och fullkornsprodukter. Att säkerställa intaget av näring och fibrer verkar vara det bästa för att stötta immunförsvaret så satsa på grönsaker, frukter, bär, nötter och frön.