Dieter finns det gott om. Men vilka funkar egentligen på sikt?
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
1 AV 2
Dieter finns det gott om. Men vilka funkar egentligen på sikt?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vilken diet håller bäst i längden?

”Hej Sofia! Jag undrar vilken diet som är mest hållbar i längden. Har genom mitt liv provat flera, men alltid gått upp igen.

Nu skulle jag behöva gå ner cirka 8–10 kilo, och vill verkligen slippa kilona för alltid. Tacksam för råd.”

//Mia, 57

Dietisten svarar: Satsa på medelhavskost

Bra fråga! Det är ju så med dieter att det ofta är svårt att hålla någon av dem på längre sikt. Därför gäller det att ändra sin kost lite i taget och hitta ett sätt som passar dig, alltså att hitta ett sätt att äta som håller långsiktigt. Rent vetenskapligt finns evidens för att Medelhavskosten är bra för hälsan. Likaså verkar en kost med mycket grönt och mindre kött vara gynnsam.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Med någon av dessa som bas tycker jag att fasta fungerar för många och det kan man också hålla på längre sikt. Antingen kör du hela fastedagar ett par dagar i veckan eller så hoppar du över frukost eller middag några dagar i veckan för att på så sätt förlänga nattfastan. Själva fastan påverkar inte vikten, men det minskade kaloriintaget den dagen bidrar ofta till viktnedgång. Dessutom är det skönt att känna hunger och du kan i övrigt äta som vanligt, även om du vinner på att se över hela kosten så klart.

Ur arkivet: Fredrik Paulún om varför kolhydrater är bra för hälsan och vikten