Kan köttet vara boven till att man lägger på sig fett på magen?
1 av 2: Kan köttet vara boven till att man lägger på sig fett på magen? Foto: Shutterstock
Sofia Antonsson, dietist, reder ut.
2 av 2: Sofia Antonsson, dietist, reder ut. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Varför ska man inte äta så mycket kött?

Man läser så ofta att det inte är bra att äta kött. Varför? 

Jag är 62 år och har fått lite mage - måste jag dra ner på mitt köttätande? Det blir nog nästan varje dag in någon form som det ser ut nu. 

/Kjell

Dietist Sofia Antonsson svarar:

Världshälsoorganisationen (WHO) har kommit fram till att det finns en koppling mellan rött kött och framför allt charkprodukter och tjocktarmscancer. Därför har man gått ut med en rekommendation om max 500 gram tillagat rött kött per vecka och helst så lite charkprodukter som möjligt. 

Nu är ju inte allting svart eller vitt så det vi rekommenderar just nu är att äta mindre, och framför allt bättre, kött och mer grönsaker. Välj närproducerat kött och ät en mindre mängd. Använd kött som smakbärare i grytor och såser, men inte som huvudingrediens. På så sätt blir det inte nolltolerans. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

När det gäller den lilla magen spelar det totala energiintaget roll mer än var energin kommer ifrån. Fokus på mer grönsaker, bär, nötter och frön, kombinerat med ökad rörelse, brukar ge bra effekt och är dessutom bra för hälsan på lång sikt. Ta en sak i taget, byt ut och välj andra alternativ så blir det inte så stor omställning och det är lättare att hålla på sikt.

LÄS OCKSÅ: Vilket kött är egentligen nyttigast? 

Från arkivet: Så maxar du din förbränning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!