Dietist Sofia Antonsson svarar:
Världshälsoorganisationen (WHO) har kommit fram till att det finns en koppling mellan rött kött och framför allt charkprodukter och tjocktarmscancer. Därför har man gått ut med en rekommendation om max 500 gram tillagat rött kött per vecka och helst så lite charkprodukter som möjligt.
Nu är ju inte allting svart eller vitt så det vi rekommenderar just nu är att äta mindre, och framför allt bättre, kött och mer grönsaker. Välj närproducerat kött och ät en mindre mängd. Använd kött som smakbärare i grytor och såser, men inte som huvudingrediens. På så sätt blir det inte nolltolerans.
Fråga dietisten
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se
När det gäller den lilla magen spelar det totala energiintaget roll mer än var energin kommer ifrån. Fokus på mer grönsaker, bär, nötter och frön, kombinerat med ökad rörelse, brukar ge bra effekt och är dessutom bra för hälsan på lång sikt. Ta en sak i taget, byt ut och välj andra alternativ så blir det inte så stor omställning och det är lättare att hålla på sikt.
LÄS OCKSÅ: Vilket kött är egentligen nyttigast?