1 av 2 Foto: Shutterstock
Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.
2 av 2: Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Varför går jag upp i vikt när jag äter veganskt?"

”Min sambo är vegan, så det blir att jag äter veganskt också. Men jag har gått upp massor i vikt av det! Känns lite konstigt för det ska ju vara nyttigt liksom. Hur ska jag äta, och kanske komplettera, för att det ska passa mig som kille? Är i grunden allätare.”

//Filip, 29

Dietisten svarar: ”Finns fällor”

”Jag förstår att viktuppgång är en oönskad bieffekt, men det går att äta veganskt på många olika sätt. Jag vet, med erfarenhet av de jag träffar som bytt till vegankost, att det finns fällor.

En del ersätter köttet med processade vegoalternativ som ibland inte är de nyttigaste. Vissa äter mindre mat, men mer godis, chips och alkohol i stället. Kanske är det något du känner igen dig i?

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

I så fall tänker jag lite back to basics. Satsa på ren mat lagad från grunden baserad på vegetabilier. Basera kosten på en rik variation av grönsaker, nötter, bär, frön och baljväxter. Det finns mängder av veganska receptbloggar med hälsosamma, goda och enkla recept. Kika där och se om ni kan prova nya rätter och livsmedel. Quinoa och rött ris är väldigt bra alternativ till det vanliga vita riset. Anta också utmaningen att äta minst 25 olika grönsaker varje vecka, det är svårare än vad man tror.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!