När det gäller håravfall är det till viss del ärftligt.
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
1 AV 3
Hårmyterna du inte ska gå på
2 AV 3
När det gäller håravfall är det till viss del ärftligt.
Foto: Maridav / Shutterstock
3 AV 3
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad ska man äta för att inte tappa håret? Dietisten svarar

Att tappa hår är något vill alla gör – vissa mer än andra.

När det gäller håravfall är det till viss del ärftligt. Det finn inget magiskt bot mot håravfall men med rätt kost kan du ändå ge ditt hår bättre förutsättningar, förklarar Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

Sofia Antonsson

Läsarfråga: Jag är orolig för att min tonårsson ska tappa håret tidigt, hans pappa tappade håret redan i 25-års ålder, vilket även min son är livrädd för. Går det att påverka med kosten på något sätt? Ska tillägga att han precis blivit vegan. 

Dietisten svarar: ”kan behöva kosttillskott”

När det gäller håravfall är det till viss del ärftligt. Det finns inga specifika tillskott med bevisad effekt, men genom att äta en välbalanserad och allsidig kost kan man göra det bästa för att optimera hårkvalitet och tillväxt.

Om din son just blivit vegan är det extra viktigt att han fokuserar på näringsrika livsmedel som grönsaker, bär, nötter, frön, baljväxter och rotsaker. Han behöver ta ett tillskott på vitamin B12 och det kan vara bra att hålla koll på järnvärdet också.

Genom att gå på allmäntillstånd, muskeltillväxt och vikt kan man få en uppfattning om kroppen får i sig tillräckligt med näring. Om inte kosten räcker kanske ett multivitamintillskott kan vara bra.

 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se