1 av 2: Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 av 2

Vad ska jag äta under min cancerbehandling?

Cancer är en tuff sjukdom och behandlingen kan slita hårt på kroppen. Därför är det viktigt att förse kroppen med näring och energi. Här är några tips på bra kost under en cancerbehandling.

”Jag har drabbats av bröstcancer, läkarna säger att det kommer att gå bra, men nu ska jag gå igenom behandling med cellgifter, sedan blir det operation och strålning. Hur ska jag äta för att bäst klara mig igenom detta? Tacksam för svar, det skulle vara så bra om det finns något jag kan göra själv.”

//Kristina

Dietisten svarar: Allsidig kost och grönsaker

– Vad fint att det verkar gå bra och härligt att du vill fokusera på kosten som är så viktig när det gäller att hjälpa kroppen vid olika sjukdomar, säger Sofia Antonsson, dietist och kostrådgivare och fortsätter:

– De nuvarande råden vi har när det gäller kost och cancer är att begränsa intaget av processad mat, socker, kött, charkprodukter och alkohol. Fokusera på färgglada grönsaker, frukter, bär, fullkornsprodukter och baljväxter. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare. Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

– Att förse kroppen med ordentligt med näring är jätteviktigt och det är bra att så långt det är möjligt göra detta genom ett varierat och allsidigt intag. Se över dina värden när det gäller till exempel D-vitamin och B12 som är viktiga för olika funktioner i kroppen. Om du inte redan gjort det så kan du ta ett test och därefter utvärdera om du behöver tillskott eller om du kan lösa det genom kosten. Det är så klart även bra att vara fysiskt aktiv och hålla en hälsosam vikt. Lycka till!

Undvik att banta

Enligt 1177 Vårdguiden gäller ungefär samma kost- och livsstilsråd oavsett om du har cancer eller inte. Däremot är det bra att försöka hålla ungefär samma vikt för att klara av tuffa behandlingar. Vissa kan gå upp i vikt medan andra går ner i vikt. Banta ska du emellertid inte göra.

Har du en ökad matlust, försök äta så regelbundet som möjligt och satsa på näringsrik mat. Har du minskad matlust, försök äta mindre portioner men oftare.

Ibland kan det vara svårt att följa kostråden under behandlingen, då är det viktiga att få i dig tillräckligt med näring och energi som gör att du orkar, även om det innebär att du äter mindre nyttigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!