Satsa på järnrik mat.
Satsa på järnrik mat. Foto: Shutterstock

Vad ska jag äta för att få i mig järn?

Jag är 47 år och på senare tid har jag fått väldigt mycket mens, jag har till och med fått järnbrist. Vilken mat ska jag äta för att få i mig järn?

//Karin

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Järn finns i en mängd olika livsmedel och i olika former. Rött kött och inälvsmat innehåller mycket järn och den sorten, som finns i animaliska livsmedel, är lättare för kroppen att ta upp jämfört med järnet i vegetabilier. Därmed inte sagt att du måste äta animaliska livsmedel för att få i dig järn.

Det finns järn i många vegetabiliska livsmedel som till exempel baljväxter, nötter, frön, grönkål, broccoli, surdegsbröd och torkad frukt. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

För att öka järnupptaget är det bra att samtidigt äta något som innehåller C-vitamin. Avsluta måltiden med till exempel en kiwi eller en apelsin. Om du inte skulle få upp ditt järnvärde med hjälp av kosten finns det tillskott att köpa.

De flytande är oftast skonsammare mot magen så prova ett sådant under en period.

LÄS OCKSÅ: Järnbrist? Här är maten du ska äta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!