Har du också svårt att komma upp på morgonen?
1 av 2: Har du också svårt att komma upp på morgonen? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad ska jag äta för att bli piggare?

Finns det något man kan göra med kosten för att bli piggare på morgonen? Jag är så otroligt morgontrött och det blir ännu värre nu när det är så mörkt.

Dietisten svarar: Gå igenom din sömnrutin

Hej! Det finns många saker som påverkar sömnen och därmed hur man känner sig när man vaknar. Kosten kan vara en, men även stress är en faktor som påverkar. Kanske sover du tillräckligt, men har för lite djupsömn. Då kan man känna sig trött när man vaknar.

Om jag var du skulle jag börja med att se över min sömnrutin. Går du och lägger dig i tid, tittar du på telefo­nen innan du somnar, har du tillräckligt mörkt och svalt i sovrummet? Du kan också mäta din sömnkvalitet genom en smartwatch. Det är en bra ände att börja i.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

När det gäller kosten finns inget enskilt livsmedel som ger bättre sömn, men däremot är det bra att se till att äta så mycket näring som möjligt, det vill säga vitaminer och mineraler. Satsa på grönsaker, bär, nötter och frön. Ät inte precis innan du går och lägger dig, det kan också störa natt­ sömnen. En del upplever att de blir piggare av tillskott på D-­vitamin så det kan du prova och se om det känns bättre.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!