Finns det något specifikt man bör äta eller göra för att bli piggare?
1 av 2: Finns det något specifikt man bör äta eller göra för att bli piggare? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad ska jag äta för att bli piggare?

”Har problem med vårtrötthet, när alla andra blir lyckliga av att ljuset är tillbaka blir jag bara ihålig av trötthet, mest under april och maj. Finns det något jag kan äta för att blir piggare?”

Dietisten: Satsa på D-vitamin

Ofta när det gäller årstidsbunden trötthet eller nedstämdhet är det något som saknas i kroppen. Jag tänker spontant att nivåerna av D-vitamin är som lägst just perioden april– maj då du känner dig som tröttast. Därför tycker jag att du redan nu ska gå och kontrollera din D-vitaminnivå för att säkerställa om det är orsaken eller inte.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

De flesta av oss behöver ta ett tillskott på D-vitamin under september till maj. Om det nu inte är D-vitamin som är boven kanske det kan vara något livsstilsrelaterat? Många av oss tänker inte på att det är viktigt att äta och sova på rätt tider. Kanske ska du gå och lägga dig tidigare och inte äta sent på kvällen för att få en bättre sömn. Eller så behöver du gå upp tidigare. En promenad i dagsljus är också viktigt för humör och energi. För övrigt när det gäller kost ska vi få i oss så mycket näring som möjligt så grönsaker i alla former och färger är bra att satsa på!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!