1 av 2 Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad kan jag göra åt min krångliga stressmage?

Jag tror att jag lider av så kallad stressmage. Har inte riktigt koll på alla tillfällen, men helt plötsligt kan jag få väldigt ont i magen, som magkatarr. Ibland får jag diarré och ibland kan det vara tvärtom... Min sambo säger att det verkar bero på stress. Vad tycker du att jag ska göra?

/Henrik

Dietisten Sofia Antonsson svarar:

Ja, det låter som att din mage påverkas av stress om det kommer vi specifika tillfällen eller mer då och då. Jag tycker att du ska gå till läkaren och se så att det inte är någonting annat som är fel, eller om det kan vara IBS du har. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Efter det kan du söka rätt på en dietist som kan hjälpa dig att gå igenom kosten. Dina besvär kommer vad jag förstår både från den övre och nedre delen av magen och då kan både kost och stress vara inblandat. 

Vanligtvis går det ganska lätt att komma tillrätt med den här typen av besvär, men det krävs en genomgång av kosten för att identifiera eventuella triggers där. Sen är det ju aldrig fel att ta sig en funderare på det här med stressen också. Kanske finns det saker du kan ändra på för att få det lite lugnare? Då blir nog magen lugnare på samma gång.

LÄS OCKSÅ: 5 magsmärtor du aldrig ska ignorera 

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? 5 vanliga orsaker och vad du kan göra 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!