Medelhavskost har många fördelar.
Medelhavskost har många fördelar. Foto: Shutterstock

Vad är Medelhavskost? Dietisten förklarar

”Jag har fått lite högt blodtryck och vill undvika medicin. På vårdcentralen sa de att jag ska äta Medelhavskost. Vad innebär det egentligen?”

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Medelhavskosten är egentligen ett kostmönster som man haft traditionellt sett i Medelhavsländerna och som har visat sig ha många fördelar vid bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer och högt blodtryck. Medelhavskosten innebär att man huvudsakligen fokuserar på ett rikligt intag av frukt, grönsaker, bär, vegetabiliska fetter, nötter och frön, balj- växter, fullkornsprodukter och fisk. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Samtidigt begränsas intaget av rött kött och charkprodukter, livsmedel med mycket tillsatt socker och fett med animaliskt ursprung (till exempel smör). Processad mat och tillsatser är också begränsat och i stället äter man ren mat lagad från grunden. Sett till den senaste forskningen så är Medelhavskost kombinerad med regelbunden motion ett av de mer hälsosamma sätten att leva på för att hålla sig frisk och pigg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande