TEST: Vilken snabbmat är nyttigast?
Trött och hungrig? Vilken snabbmat är nyttigast när tiden är knapp (eller du bara är väldigt sugen?) Vi har testat, granskat och räknat kalorier på några snabbmatsfavoriter så som sushi, sallad, thaimat, hamburgare och pizza.
Ibland är tiden knapp, planeringen havererar och matfantasin är som bortblåst. Då är det lätt att falla för snabbmatslösningarna. Men vad ska man då välja? Spelar det någon roll om man väljer thai, hamburgare eller sallad? Det som slår mig främst är att snabbmaten, i synnerhet thaimat, innehåller betydligt mer kalorier än jag förväntat mig. Kyckling med cashewnötter och ris innehåller exempelvis energi motsvarande två måltider.
En pizza innehåller lika mycket, och i vissa fall mer, energi/kalorier än en kvinna gör av med på ett dygn. Kalorimässigt kan man komma undan med sushi, pastasallad och även hamburgare, om man hoppar över pommesen.
Thaimaten med massor av grönsaker känns spontant väldigt nyttig och blir betydligt bättre om man håller sig till 1/3 av riset och inte får i sig all sås där det gömmer sig en del socker. Sallader kan vara bra val om de innehåller tillräckligt mycket mättande protein. När det kommer till sushi är den stora mängden kolhydrater i förhållande till protein och avsaknaden av grönsaker det största problemet. Som ”efter-träningen-mat” blir sushin dock perfekt!
Jaha, vad väljer man då? Klokast gör du i att anstränga dig att få med dig matlådan, gå till affären och köpa exempelvis en halv grillad kyckling, bönor och grönsaker eller gå och äta på en riktig restaurang. Se planeringen och minuterna som investering i din hälsa!
Nedan kommenterar näringsfysiologen Kristina Andersson några vanliga snabbmatsfavoriter.
Så nyttigt är: Sushi
(9 bitar, blandad)
Pris/portion: 75–100 kr
Kalorier per portion: 429 kcal
Protein/portion: 16,5 g
Kolhydrater/portion: 78,3 (socker 2,4 g)
Fett/portion: 4,5 g
Kommentar: Sushi innehåller inte så många kalorier. 9–11 bitar blir ur kalorisynvinkel en lagom portion. Dessvärre innehåller sushi mest kolhydrater och mättar därför ganska dåligt. Sushi gör sig dock bra som ”efter-träning-mat” för då är snabba kolhydrater inte är något problem för kroppen. Att sushi skulle innehålla enorma mängder socker stämmer inte enligt livsmedelverkets analyser. Mindre än 3 g/portion.
Så nyttigt är: Pastasallad med kyckling
Pris/portion: 50–70 kr
Kalorier per portion: 450–550 kcal
Protein/portion: 15–41,9 g
Kolhydrater/portion: 60–70 g
Fett/portion: 9–15 g
Kommentar: Kalorimässigt håller den sig i bra nivå till en lunch eller middag. Innehållet, exempelvis mängden kyckling, skiljer sig dock en hel del mellan varianterna. En sallad med mer kyckling är att föredra, då den kommer att mätta bättre. Eftersom pastan oftast är kall i dessa sallader påverkar den inte blodsockret så mycket och får ett lägre GI.
Så nyttigt är: Thaimat
(kyckling med cashewnötter och ris)
Pris/portion: 79 kr
Kalorier per portion: Ca 1 000 kcal
Protein/portion: 52 g
Kolhydrater/portion: 122 g
Fett/portion: 43 g
Kommentar: Rätten innehåller rikligt med grönsaker och uppfattas därför som ett riktigt nyttigt val. Fisksåsen och oljan i såsen driver dock upp energiinnehållet rejält. Riset är oftast mer än dubbelt så mycket som behövs till en normal portion. Riset kokas dessutom oftast i riskkokare vilket påverkar strukturen rejält och gör riset snabbare ur GI-synpunkt. Rätten får dock ett plus för att den innehåller mycket grönsaker och kryddor som är hälsobringande, som ingefära och chili.
Så nyttigt är: Hamburgare
(90 gram, original) + mellan pommes
Pris/portion: 60–70 kr
Kalorier per portion: 775–1 000 kcal
Protein/portion: 22–33 g
Kolhydrater/portion: 70–96 g
Fett/portion: 43–56 g
Kommentar: Innehåller mycket kolhydrater och fett. Dessutom kommer stekta varianter att bidra med en hel del AGE och ALE – ämnen som bildas när fett, kolhydrater och protein upphettas kraftigt och som bland annat ökar inflammationer i kroppen. Fettet är ofta av det mättade slaget och kolhydraterna är snabba, även om de i sällskap av proteinet och fettet kommer att ge betydligt lägre blodsockersvar än ensamma. En hamburgare med pommes kommer även att bidra med en stor mängd salt.
Så nyttigt är: Pizza
(Capricciosa)
Pris/portion: 60–90 kr
Kalorier per portion: 1 600–2 670 kcal
Protein/portion: 66–110 g
Kolhydrater/portion: 150–250 g
Fett/portion: 80–134 g
Kommentar: Återigen en härlig symfoni av kolhydrater och fett som vår hjärna älskar så mycket. Det finfördelade mjölet bidrar med snabba kolhydrater, men tillsammans med allt fett kommer blodsockersvaret ändå inte kunna bli så stort. Pizzorna i den här storleken, 600 –1 000 g, blir lagom att dela på tre. Det blir dock fortfarande en beskedlig mängd fett. Proteinet kunde man gärna öka lite. I övrigt saknas grönsakerna, även om tomatsåsen är rik på antioxidanten lykopen. Skorpan som bildas undertill och runt pizzan är i många fall full av AGE (ohälsosamma ämnen som bildas när kolhydrater och protein reagerar med varandra vid upphettning).