Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Behöver vi äta kosttillskott? Vilka i så fall?Behöver vi äta kosttillskott? Vilka i så fall?Behöver vi äta kosttillskott? Vilka i så fall?
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
1 AV 2
Behöver vi äta kosttillskott? Vilka i så fall?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ska jag äta kosttillskott under vintern?

Finns det några kosttillskott du tycker att man bör ta? Räcker det med att börja med dem nu på hösten för att må bra i vinter?

//Undrar

Dietisten svarar och ger råd

Min inställning är att man först och främst ska försöka få i sig näringen via kosten. Med det sagt finns det några näringsämnen som är svårare att få i sig och som man kan fokusera på nu när hösten kommer.

För det första beror det på din kost. Äter du vegetariskt, veganskt eller bara har dragit ner på intaget av rött kött är det järn och B12 som är viktiga att ha koll på. Järn finns primärt i animaliska livsmedel, men även i vegetabilier så se till att optimera eller ta ett tillskott. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

De som är flytande är ofta snällare mot magen. B12 finns endast i animaliska livsmedel och det behöver den som är vegan ta som tillskott.

Depåerna av D-vitamin bör vara välfyllda nu efter sommaren, men minskar snabbt så det kan vara bra att äta berikade produkter och fet fisk. Jag vurmar även lite extra för magnesium eftersom det är en mineral som är delaktig i många processer i kroppen. En del använder magnesium för att få fart på magen, andra för att sova bättre så det är bara att prova sig fram.