Så väljer du rätt vegofärs – dietistens bästa tips
Det finns en djungel av vegetariska ersättningsprodukter för den som inte äter kött.
Hur ska man då tänka kring valet av till exempel vegofärs – vilken sort är bäst?
Här svarar legitimerade dietisten Sofia Antonsson och ger sina bästa råd.
Läsarfråga: Min son, 16 år, har blivit vegetarian. Övriga familjen äter kött, så vi lagar vegovarianter till honom. Jag brukar köpa olika sorters vegofärs, men vilken sort är bäst ur näringssynpunkt? Undrar också vad mer jag bör tänka på så att han verkligen får i sig allt han behöver.
Dietisten svarar: ”Bra att testa sitt järnvärde”
Jättebra att du är noga med vad din son får i sig som vegetarian. Beroende på vad han äter som vegetarian är det några vitaminer och mineraler som är viktiga att hålla rkoll på. D-vitamin och B12 beroende på om han äter mejeriprodukter och ägg eller inte, annars är det järn som är viktigt.
Senast nu i höstas gjordes en stor genomgång av vegetariska ersättningsprodukter baserade på baljväxter, och den visade att upptaget av framför allt mineraler inte var så bra som man trott. Anledningen är att baljväxterna innehåller fytinsyra. Den binder upp exempelvis zink, järn och magnesium så att dessa ämnen hindras från att tas upp i kroppen. Därför kan man inte se produkterna som en källa till exempelvis järn.
När det gäller vegofärs kan man välja sorter med en högre andel ärter eller sojabönor och så lite tillsatser som möjligt. För att vara säker är det bra att testa sitt järnvärde regelbundet. Är det bra är det ingen fara, och det är oftare unga kvinnor som drabbas av järnbrist.
Fråga dietisten
Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist. Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se
LÄS MER: Dietistens varning – därför ska du se upp med svamp
LÄS MER: Medelhavsmaten som minskar risken för sjukdomar
LÄS MER: Bromsa åldrandet: Så får du åtta extra levnadsår