Tänk på var och hur du förvarar dina grönsaker – så håller de längre.
Aubergine bör exempelvis inte förvaras i kylen, eftersom den kan köldskadas.
1 AV 2
Tänk på var och hur du förvarar dina grönsaker – så håller de längre.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Aubergine bör exempelvis inte förvaras i kylen, eftersom den kan köldskadas.
Foto: Shutterstock

Så förvarar du frukt och grönsaker på rätt sätt

Färska grönsaker och frukter är fantastiskt nyttigt, gott och mättande.

Samtidigt är detta de livsmedel vi slänger allra mest – vilket varken är bra för miljön eller plånboken.

Inspirerade av Prevention listar vi 8 livsmedel som kan hålla i månader – om de förvaras på rätt sätt.

1. Äpplen

Äpplen och päron håller längre än någon annan träfrukt, skriver Prevention. Om miljön är optimal kan de stå sig i uppåt 4 månader – men det skiljer sig förstås mellan olika arter. Vissa klarar sig längre och andra kortare. Äpplen bör förvaras i kylskåp och gärna under 6 grader. Enligt Livsmedelsverket är en bra kylskåpstemperatur +4 grader. Placera dina äpplen i en plastpåse i grönsakslådan, men håll dem borta från andra frukter och grönsaker. Äpplen producerar nämligen mycket eten som påskyndar mognadsprocessen.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så länge håller din mat i frysen

2. Betor

Färska betor, exempelvis rödbeta, kan överleva 2-4 månader i ett kylskåp. Förläng hållbarheten genom skära bort blasten och placera betorna i perforerad platspåse för ökad fräschör. Enligt Livsmedelsverket mår de flesta grönsaker och frukter som förvaras i kylskåpet bra av att plastas in, men du kan med fördel sticka små hål i påsen för att slippa kondens.

3. Kål 

Foto: Shutterstock

Olika typer av kål, exempelvis vitkål, är robusta livsmedel. De är sannolikt godast ju färskare de är, men kan hålla uppåt 2 månader i kylen. Slå in kålen i plast och använd som substitut för exempelvis isbergssallad som snabbt blir dåligt till följd av det höga vatteninnehållet. Det blir dessutom nyttigare. För att krispa upp kål som legat ett tag kan du skära upp den och lägga i en skål med vatten i kylskåpet innan den ska användas.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Paulún: 11 billiga och nyttiga livsmedel

4. Morötter

Det viktigaste du kan göra för en morots hållbarhet är att hålla den torr. Morötter avger nämligen mycket vätska vilket kan leda till att de ruttnar snabbare. Om du förvarar morötterna i en plastpåse tipsar Prevention om att lägga i lite papper som kan suga upp vätskan. Morötter utan blast som tas om hand på rätt sätt kan hålla några veckor upp till månader i kylen.

5. Vitlök

Vitlök trivs bäst när det är svalt och mörkt. Ett svalt köksskåp skulle kunna passa men det går även att ha vitlöken i kylen. Du kan exempelvis förvara den i en papperspåse. Ta inte bort det skyddande skalet utan försök hålla vitlöksknippet så intakt som möjligt. Då kan den hålla i månader. Varning: Uppskuren vitlök riskerar att sprida sin smak till alla råvaror i hela kylen!

6. Lök

Vissa menar att lökar aldrig ska förvaras i kylskåpet eftersom det påstås vara för fuktigt där. Lökar ska nämligen hållas torra, med undantag för sommarlökar som lättare torkar ut. Löken bör också förvaras i en kall temperatur, ungefär 0-10 grader. Prevention skriver att du kan placera lökarna i den typen av röda nätpåsar som röd och gul lök kommer i när de inte köps på lösvikt. Lägg påsarna i ett kyligt och mörkt skåp. Då påstås de kunna hålla i någon månad. Samtidigt skriver Livsmedelsverket att lök kan förvaras i kylskåpet.

7. Potatis

Foto: Shutterstock

Potatisen är faktiskt inte riktigt så robust som den kanske verkar. Enligt Livsmedelsverket kan både ljus och stötar göra att det giftiga ämnet solanin bildas. Potatisar som blivit gröna bör alltså slängas. Förvara den mörkt och relativt svalt – en vind eller en källare är bra alternativ som kan förlänga livslängden till 2 till 4 månader. Har du inte tillgång till svala temperaturer så går det att förvara även i rumstemperatur, skriver Livsmedelsverket (så länge det är mörkt).

Obs! Håll potatisar borta från lök och äpplen då dessa avsöndrar ämnen som påskyndar mognadsprocessen.

8. Kålrot

Kålroten har inte bara en hållbarhet på upp till en månad i kylen, den är dessutom oerhört nyttig (vilket visserligen gäller det mesta på den här listan). Roten är rik på både vitamin A och C och är en bra källa till fibrer och kalium. Vira in kålroten i plast och förvara på en hylla långt ner i kylen.

Glöm inte frysta grönsaker

Färska grönsaker är helt fantastiska, men du ska absolut inte rynka näsan åt frysta varianter. I många fall kan det till och med vara nyttigare eftersom djupfrysning är skonsamt för näringsinnehållet.

– Vi kastar alldeles för mycket mat i dag, en stor del av det är grönsaker och rotfrukter som vi inte vill äta när de är lite vissna. Det finns mycket att vinna på att köpa frusna i stället, har näringsfysiologen Kristina Andersson tidigare förklarat för Hälsoliv.

Du kan förstås också frysa ner färska råvaror som du inte hinner äta upp innan de blir dåliga. Frukt kan delas i mindre bitar och grönsaker går att frysa om du förväller dem i lite kokande vatten först.

LÄS OCKSÅ: Därför är frysta grönsaker och frukt bättre för dig

Livsmedel du inte ska förvara i kylen

Nästan alla grönsaker och en hel del frukter mår bäst när det är svalt, särskilt om de ska förvaras under en längre tid. Det finns emellertid vissa livsmedel som inte bör förvaras i kylen, eftersom det kan leda till köldskador.

Dit hör bland annat banan, ananas, gurka och aubergine. Enligt Livsmedelsverket får de gärna förvaras relativt svalt, mellan 12-15 grader, men helst inte lägre. Tomat och avokado får gärna mogna i rumstemperatur, men väl där blir hållbarheten längre om de flyttas till kylskåpet.

Kom ihåg att även om grönsaker och frukter ser lite ledsna ut går många fortfarande att äta ändå.