Foto: Shutterstock

Recept på lite nyttigare och roligare påskgodis

Allt påskgodis måste inte innehålla en massa tillsatt socker och lustiga färgämnen. Här är några smarriga och lite nyttigare recept som du kan njuta av hela helgen – som ett komplement till övriga godsaker.

Eller vad sägs som lakritsfudge, snickerspraliner och chokladdoppad frukt?

Lakritsfudge 

Foto: Shutterstock

Ingredienser

12 färska urkärnade dadlar (om de är väldigt stora kan det räcka med 8-10 stycken)

1 msk kokosolja

1 msk kokosmjöl

4 tsk lakritspulver

1 tsk vaniljpulver

1 krm flingsalt

Så här gör du:

Mixa alla ingredienser till en slät och jämn smet (om den blir för lös kan du tillsätta ytterligare en matsked kokosmjöl). Bred ut massan på en bit aluminiumfolie och forma till en fyrkantig kaka, cirka 1 centimeter hög. Låt stelna i frysen 1 timme och dela sedan i små bitar. Förvara dem i frysen.

Snickerspraliner 

Foto: Topphälsa

Ingredienser

100 gram mörk choklad

0,5 dl jordnötter

0,5 dl osötat jordnötssmör

Så här gör du: 

Krossa jordnötterna lätt. Smält chokladen. Värm jordnötterna och jordnötssmöret på svag värme i en kastrull. Häll den smälta chokladen i botten på iskubsformer eller minimuffinsformar av silikon och låt stelna i kylskåpet 10-15 minuter. Fyll sedan upp med jordnötsröran och den sista chokladen. Låt stelna i frysen innan du tar ut pralinerna ur formarna.

Chokladdoppade frukter

Foto: Shutterstock

Blandad frukt, exempelvis kiwi, jordgubbar, äpple och banan

Mörk choklad (gärna minst 70-procentig kakaohalt)

Så här gör du:  

Skär frukterna i två centimeter tjocka skivor (jordgubbarna kan vara hela) och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, skärbräda eller form som får plats i frysen. Låt frysa i cirka en timme. Smält mörk choklad och doppa sedan frukterna med hjälp av en gaffel, glasspinne eller grillpinne och lägg sedan tillbaka dem på den iskalla plåten. Låt vila cirka tio minuter innan du njuter av dem.

Chokladbräck med bär & nötter

Foto: Shutterstock

Ingredienser
(till cirka 30 bitar)

250 g mörk choklad, grovhackad

1 dl frystorkade hallon

1 dl hasselnötter

1 dl jordnötter

0,5 dl torkade tranbär

ev. 1 nypa havssalt

Så här gör du:  

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller liknande.

Värm mörk hackad choklad över vattenbad.

När all choklad är smält häller du den över bakplåtspappret.

Lägg på hallon, nötter, tranbär och strö eventuellt över lite havssalt.

Ställ plåten i kylskåpet och låt kylas i cirka 60 minuter.

När chokladen är kall kan du bryta eller skära den i bitar och förvara i en låda med lock i kylen.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande