Barns vikt är en svår fråga att ta upp.
Sofia Antonsson, legitimerad dietist, ger sina bästa råd.
1 AV 2
Barns vikt är en svår fråga att ta upp.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Sofia Antonsson, legitimerad dietist, ger sina bästa råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Övervikt hos barn – dietistens bästa råd

Vissa barn har större matlust än andra. Och att oroa sig för sitt barns vikt är långt ifrån ovanligt.

Här ger dietisten Sofia Antonsson sina bästa råd till föräldrar.

Läsarfråga: Jag har en pojke på snart fem år som är väldigt rund. Han är ”matglad” och gillar det mesta. Vi är noga med att servera bra, näringsrik mat och försöker begränsa intag av sötsaker utan att skuldbelägga. Ingen av oss föräldrar har övervikt. Hur ska jag tänka kring kosten för mitt barn? 

Experten svarar: 

– Jag har full förståelse för din situation och jag håller helt med dig om att det är viktigt att inte göra för stor sak av det. Det är bra att ni har koll på intaget av sötsaker och att ni serverar bra mat. Med det sagt är det ju så att vanlig mat också kan bli för mycket.

– En del av oss har svagare signaler för mättnad och det är viktigt för barn att lära känna dem för att kunna reglera sitt intag och minska risken att bli överviktig som vuxen. Mina tips är att se över måltidsdryck och servera smaksatt vatten. En isbit och ett sugrör kan göra det festligare. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är legitimerad dietist.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

– Äter din pojke snabbt och därmed får i sig för mycket? Kan ni avvakta en stund för att se om mättnaden kommer? Lägg gärna till grönsaker och servera dem eller ett glas vatten innan maten.

– Ibland kan barn säga att de är hungriga av andra anledningar, till exempel när de är uttråkade, törstiga eller bara av ren vana. Ni kan alltid ta kontakt med en dietist där ni bor för att få mer hjälp.