Att göra ingefärste är en huskur som kan förhindra och lindra vid till exempel en förkylning. Anledningen är att ingefära tros stärka immunförsvaret på grund av den höga halten antioxidanter.
I Kina har ingefära länge använts för att lindra illamående, till exempel vid åksjuka och graviditet. Forskning har också visat att den faktiskt har denna effekt. Inom sjukvården har man testat att ge cancerpatienter ingefära för att lindra illamående vid behandling med cytostatika.
Ingefära anses också vara antiinflammatoriskt, därför ska den kunna lindra inflammatoriska sjukdomar som artrit. Det hävdas också att ingefära kan påverka kolesterolet positivt genom att de skadliga triglyceriderna minskar.
Ingefära kan göra magen gladare. Ingefäran sägs även hjälpa mot gaser, kramp, halsbränna och diarré.
1 AV 4
Att göra ingefärste är en huskur som kan förhindra och lindra vid till exempel en förkylning. Anledningen är att ingefära tros stärka immunförsvaret på grund av den höga halten antioxidanter.
2 AV 4
I Kina har ingefära länge använts för att lindra illamående, till exempel vid åksjuka och graviditet. Forskning har också visat att den faktiskt har denna effekt. Inom sjukvården har man testat att ge cancerpatienter ingefära för att lindra illamående vid behandling med cytostatika.
Foto: Monkey Business Images
3 AV 4
Ingefära anses också vara antiinflammatoriskt, därför ska den kunna lindra inflammatoriska sjukdomar som artrit. Det hävdas också att ingefära kan påverka kolesterolet positivt genom att de skadliga triglyceriderna minskar.
4 AV 4
Ingefära kan göra magen gladare. Ingefäran sägs även hjälpa mot gaser, kramp, halsbränna och diarré.
Foto: Alix Minde

Om du bara gör en sak – se till att äta ingefära

Krydda med ingefära – för hälsans skull!

Den färska ingefäran ser ganska grå, knölig och tråkig ut.

Men innanför skalet är denna ört fullproppad med hälsosamt innehåll som bland annat anses stärka immunförsvaret och lugna magen.

Läs mer i bildspecialet här ovanför.

Ingefära är en ört som främst odlas i tropiska klimat, till exempel i Afrika och Asien. Den används som krydda eller smaksättning i matlagning. Det som vi äter är roten, den finns både i form av hela bitar färsk rot eller som malen krydda.

Det är två ämnen i ingefära som anses ha hälsoeffekter: gingerol och shogaol. Förutom dessa så innehåller ingefära även vitaminer och mineraler.

Så här kan du använda ingefära i maten.

Hacka en bit och mixa tillsammans med vätska, frukt och grönsaker till en smoothie.

Finriv och blanda i marinad, en dressing eller en sås.

Laga asiatisk mat, i många rätter ingår ingefära.

Gör ingefärste. Skär tunna skivor som kokas med tevattnet. Låt stå en stund, pressa i citron och lägg i en sked honung.