Bananpannkaka är smarrigt.
1 av 2: Bananpannkaka är smarrigt. Foto: Shutterstock
Både gott och nyttigt till frukost.
2 av 2: Både gott och nyttigt till frukost. Foto: Shutterstock

Nyttiga bananpannkakor – här är det bästa receptet

Bananpannkakor är nyttiga, riktigt goda och mättande. Perfekt recept till både frukost och mellanmål för dig som tränar – eller bara vill njuta utan mjöl och vanligt socker. Med några enkla tips kan de dessutom bli ännu godare (ja, det är möjligt!)

Recept: Bananpannkakor

2 personer

1. Mosa 2 bananer i en bunke med gaffel.

2. Knäck 4 ägg över bananerna och blanda till en smet. (Tips! Använd gärna en stavmixer så att bananpannkakorna blir extra fluffiga!)

3. Tillsätt salt efter smak (och eventuella kryddor – se nedan!)

4. Stek på båda sidor

Kryddning för extra goda bananpannkakor – ha i detta i smeten:

Smaksätt med dessa valfria ingredienser (eller alla samtidigt!)

Kanel

Kardemumma

Vaniljpulver

Psst! För att bli extra mätt – pimpa bananpannkakorna med fiberhavregryn. Låt gärna smeten stå och dra en stund innan du steker pannkakorna då.

Testa även: laktos- och glutenfria bananpannkakor med hampaprotein

Foto: Topphälsa

Ca 10 små pannkakor

Ingredienser:

2 mosade bananer

Juice från 1 apelsin

1-2 tsk malen nejlika

1 msk hampaprotein

1 dl bovetemjöl

Kokosolja

Växtbaserad mjölk om det behövs

Blåbär

Tillbehör:

Kokosgrädde (valfritt)

Holistics ekologiska blåbärspulver

Säsongens bär

Gör så här: Blanda alla ingredienser till en smet och stek sedan tre plättar åt gången i kokosolja, på medelvärme i stekpanna. Valfritt: Blanda kokosgrädden med Holistic blåbärspulver.

Obs! Vill du göra pannkakorna veganvänliga så byt ägget mot 2 msk psyllium, låt då smeten svälla i några minuter innan du börjar steka.

Stek perfekta bananpannkakor – jätteenkelt

Hemligheten här för att få bananpannkakorna extra fluffiga är att mixa smeten med en stavmixer innan stekning. Stek sedan gärna i en teflonpanna med medel högvärme på båda sidor. Alltså:

Värme: Stek på medelvärme i het panna. Tänk ungefär nivå 6 av 9.

Stek i: Smör (gott), rapsolja (lite nyttigare) eller varför inte kokosolja? Kokosolja är supergott att steka i – då får man lite yta direkt så att de inte geggar ihop!

Bonustips: Gör gärna bananpannkakorna ganska små, som små plättar. De blir lättare att vända då. Och behåller också lättare en lite fluffigare form.

Servera bananpannkakorna med:

Dessa bananpannkakor är så goda att äta som de är. Men vill du öka mättnaden så kan det vara bra att servera bananpannkakorna med något/några av dessa tillbehör:

Färska bär – testa gärna blåbär!

Tinade frysta bär

Skivad banan

Vaniljkvarg

Naturell kvarg med vaniljpulver i

Kanel

Kokos