Auberginepasta med soltorkade tomater och fetaost är en av de billiga rätterna Hanna Olvenmark delar med sig av i boken Portionen under tian: Äta ute. Längst ner hittar du receptet.
Auberginepasta med soltorkade tomater och fetaost är en av de billiga rätterna Hanna Olvenmark delar med sig av i boken Portionen under tian: Äta ute. Längst ner hittar du receptet. Foto: Ulrika Pousette

Guide: Så äter du nyttigt på en liten budget

Att äta billigt behöver inte innebära att leva på linser och morötter. 

Det går att äta sig mätt på näringsrik och god mat och samtidigt få ner sina matkostnader med flera hundralappar.

– Att dra ner på matkostnaderna behöver inte vara svart eller vitt, säger dietisten Hanna Olvenmark.

Här är hennes bästa tips för att äta nyttigt på en tajt budget.

Cornelia Thomasson

Det behöver varken vara särskilt tidskrävande, komplicerat eller dyrt att äta nyttigt, om man frågar dietisten Hanna Olvenmark. Som grädden på moset kan det som är snällt mot plånboken dessutom vara klimatsmart. 

Hanna Olvenmark har skrivit tre kokböcker med billig och klimatsmart mat och sedan 2015 driver hon receptsajten Portionen under tian. Som namnet avslöjar är recepten beräknade att kosta max tio kronor per portion. En gång i månaden publicerar Hanna även en veckomatsedel och tillhörande inköpslista.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill