Kan man äta sig till en bättre hy?
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
1 AV 2
Kan man äta sig till en bättre hy?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kan man få rynkor av att äta för mycket socker?

Hur mycket påverkas egentligen vår hud av det vi stoppar i oss? Kan man exempelvis få rynkor om man överkonsumerar socker? Och finns det något man kan äta för att slippa rynkor?

Sofia Antonsson, legitimerad dietist, ger sina bästa råd.

Läsarfråga: Jag har fått för mig att man får rynkor av socker. Ligger det någon sanning i det? Om ja, vad handlar det om för mängder? Finns det annat man kan äta för att undvika rynkor?

Dietisten svarar: Vi vet fortfarande för lite

– Jag får ofta frågor om kost kopplat till huden och än så länge vet vi ganska lite om hur och om man kan påverka sin hud genom specifika näringsämnen som vitaminer och mineraler, eller tillskott av till exempel kollagen, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

– Att man får rynkor av själva sockret finns ingen vetenskap kring vad jag vet.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

– Däremot är det så klart en risk att den som äter mycket socker får i sig för lite näring. Vitaminer och mineraler är ju väldigt viktiga för många funktioner i kroppen, inte minst för huden. Förutom att socker inte bidrar med någon näring är det heller inte bra för tarmbakterierna och de i sig tror man är viktiga för en massa olika funktioner, bland annat huden.

– Här vet vi ännu inte så mycket, men att hålla tarmen i gång och tillföra ordentligt med kostfibrer gör att tarmfloran håller sig i form och det är bra oavsett, utifrån flera hälsoaspekter.