Huden påverkas av många olika faktorer.
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
1 AV 3
Ta hand om din hud – 7 saker du bör undvika
2 AV 3
Huden påverkas av många olika faktorer.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag har utslag i ansiktet – kan kosten påverka?

Hur mycket påverkas huden av vad vi stoppar i oss?

Här förklarar Sofia Antonsson, legitimerad dietist, vad som kan vara boven bakom plötsliga utslag och hur du kan förebygga problem.

Läsarfråga: Jag håller på att bli galen på mina blemmor i ansiktet och på rumpan. Försökt med massor av saker men inget funkar. Vad kan jag göra med kosten? Finns det något som rensar kroppen?

Dietisten svarar: Ingen magisk lösning

– Jag förstår att det är jobbigt och det finns ingen magisk lösning. Utmaningen är att förstå vad som är grundorsaken. Kosten spelar förmodligen roll, men även hormonobalanser brukar kunna ge problem med akneliknande utslag, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

– Mitt tips är att du går igenom ditt liv för att se hur det ser ut med till exempel stress, sömn och andra hormonella besvär exempelvis PMS eller humörsvängningar. Kanske kan du hitta några ledtrådar där till att börja med.

Satsa på näringsrika, rena livsmedel

– När det gäller kosten så påverkar ju näringsintaget våra hormonella system så här gäller det att satsa på näringsrika, rena livsmedel. Du kan också föra en matdagbok för att se om utslagen blir bättre eller sämre om du äter till exempel fett eller socker, eller om de förändras under månaden.

– För att utesluta att din reaktion beror på att du är överkänslig mot något livsmedel skulle jag gå till läkaren för att se om det kan röra sig om till exempel glutenintolerans.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se