Som vegan går du miste om vissa näringsämnen som kan behöva tillföras via kosttillskott.
Sofia Antonsson är legitimerad dietist och kostrådgivare.
1 AV 3
Hälsolivs dietist Sofia Antonsson svarar på vanliga frågor
2 AV 3
Som vegan går du miste om vissa näringsämnen som kan behöva tillföras via kosttillskott.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Sofia Antonsson är legitimerad dietist och kostrådgivare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag är vegan – vilka tillskott behöver jag?

Att dra ner på köttkonsumtionen, eller skippa det helt, kan ha positiv effekt på hälsan. Men det kan också vara utmanande.

Här förklarar Sofia Antonsson, legitimerad dietist och kostrådgivare, hur du som vegan ska tänka kring din kost och eventuella tillskott.

Läsarfråga: Hej, jag har en fråga angående tillskott som vegan, räcker det med att man tillför hampaprotein och spirulina i kosten eller måste man tillföra några fler tillskott? Är det något annat jag ska tänka på? 

Dietisten svarar: Bör ta tillskott av vitamin B12

– Hej! En vegansk kost är baserad på vegetabiliska livsmedel och eftersom vitamin B12 endast finns i animaliska produkter är rekommendationen att alla veganer behöver ta tillskott på vitamin B12, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

– Det finns en del information om att till exempel sjögräs, tempeh och spirulina innehåller B12, vilket är sant, men det är inaktiva former av vitaminet som vi människor inte kan tillgodogöra oss.

Innehåller försumbara nivåer av vitaminet

– Livsmedelsverket har låtit analysera alger och fermenterade produkter och kommit fram till att de innehåller försumbara nivåer av vitaminet. Dessa livsmedel är dock nyttiga så du kan så klart äta dem av andra anledningar.

– Många veganska och vegetariska produkter berikas också med B12, till exempel havre- och sojadryck, så välj gärna dessa för att få i dig lite extra. Det är lätt att ta ett test hos läkaren och brist på B12 kan dröja flera år innan det uppstår så det kan vara bra att kontroll- era nivåerna om du är osäker.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Dietisten: Så vanligt är näringsbrist hos barn