Hur gör man när en närstående blir vegan? Och framför allt: Vad blir det till middag?
1 av 2: Hur gör man när en närstående blir vegan? Och framför allt: Vad blir det till middag? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson Foto: Jörgen Hildebrandt

Min dotter har blivit vegan – vad ska jag laga?

Min tonårsdotter har blivit vegan. Jag känner mig helt förvirrad. Har du några bra tips på mat som kan passa hela familjen? Skulle vara skönt att slippa laga olika middagar…

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd

”Först och främst så kan ni se det som ett tillfälle för resten av familjen att också äta mer veganskt eller i alla fall vegetariskt, något som är bra för både hälsan och miljön. När det gäller maten skulle jag satsa på att laga grytor där du kan servera proteinkällan vid sidan av. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson, dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Om du lagar en linsgryta med ris kan du till exempel steka på lite kyckling och servera till de i familjen som vill äta kött. I dag finns en mängd bra alternativ till kött och vissa gånger kanske hela familjen kan äta det vegan­ska alternativet, till exempel som sojafärs till tacos. Sedan kan ju den som vill ta ost och mejeriprodukter till det. Havregrädde är ett bra alternativ till vanlig grädde och kan användas till hela familjen.”

Behöver du mer inspiration? Kika in på Hälsolivs systersajt Mitt kök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!