Uppblåst och gasig mage – det här bör du undvika
Har du besvär med uppblåst mage och mycket gaser?
Då gäller det att både välja rätt – och välja bort – livsmedel.
Legitimerade dietisten och kostrådgivaren Sofia Antonsson ger här sina bästa råd för en problemfri mage – tips som funkar extra bra i julbordstider.
– Det finns många livsmedel som man tänker är nyttiga, men som lite otippat kan ge uppblåsthet och gasig mage, säger hon.
Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial
Att känna sig uppblåst och ha gaser i mage och tarmar har de allra flesta mer eller mindre. Gaserna består av luft som man sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat och dryck. Det är oftast inte skadligt, men man kan få ont. Sällan beror det på någon allvarlig sjukdom, enligt 1177.
Men det kan vara nog så jobbigt ändå.
– Uppblåst och gasig mage kan bero på vilka livsmedel vi äter och vad vi dricker. Då tenderar gaserna att skapas av att våra tarmbakterier inte riktigt klarar av att bryta ner vissa sorters kolhydrater. Hård och uppblåst kulmage kan även skapas av att man andas i övre delen av bröstkorgen i stället för genom på magen, säger Sofia Antonsson.
Uppblåst och gasig mage – det är bovarna
En orolig mage skapar bekymmer hos både män och kvinnor i ungefär lika hög utsträckning.
– Pratar man däremot IBS är merparten kvinnor.
Vad är det då i mat- och dryckesväg man helst bör undvika om man vill hålla magen i trim och slippa gasbildning?
– De stora bovarna vi brukar prata om, och det gäller även för IBS, är lök, vitlök, vete och råg. Sedan skulle jag säga att det finns många livsmedel som man tänker är nyttiga, men som lite otippat kan ge uppblåsthet och gasig mage.
Svamp, blomkål och rödbetor kan vara lurigt
Exempelvis är svamp, champinjoner och kantareller.
– Blomkål och rödbetor likaså, jättejobbiga. Men den värsta är nog ändå jordärtskockan. En jordärtskockssoppa kan man verkligen bli sjuk av om man har en känslig mage. Det är till och med gasbildande hos personer som inte har känslig mage. Man bör även vara lite försiktig med bönor: Vita bönor, kidneybönor – de som finns i tetrapack. Då är linser jättemycket bättre, säger Sofia Antonsson.
Sofia Antonsson hissar också en liten varningsflagg för äpplen och päron samt all torkad frukt. Speciellt i julbordtider då det på efterrättsbordet brukar brukar servervas både aprikoser, fikon och dadlar i torkad form.
”Bubbelbovar som kan ge gaser”
– Det är lite bubbelbovar som kan ge gaser och uppblåsthet. Många tänker kanske inte heller på att sötningsmedel som xylitol och sorbitol är enormt gasbildande. De brukar finnas i olika bars, shakes och viktminskningsprodukter. Mer känt är det då kanske att tuggummi och halstabletter kan ge lite gas- och magbekymmer.
Kolhydraten inulin, som räknas som en kostfiber, kan också ge en del bekymmer för personer med bubblig mage.
– Det är en extremt gasbildande fiber. Inulin och även oligofruktos finns naturligt i lök och vitlök och är otroligt kämpiga för magen.
Julbord – en blandning av allt
Ska man gå på julbord så är det bra att tänka sig för en extra gång, men rekommendationerna gäller förstås endast personer som lider av besvär med IBS eller annan problemmage och vill få hjälp med det. I övrigt tycker hon att alla ska njuta av julbordets läckerheter.
Julbord innehåller ofta en blandning av allt. Det är sill lax, vörtbröd, lussebullar, knäck.
– I slutändan blir det inte så bra för magen. Blandningen av fett, salt, sött, kanske även alkohol, är ingen bra kombination.
Men det är en sak vad man bör undvika att stoppa i sig vid känslig mage – en annan hur man bör äta.
– Att äta långsamt, tugga ordentligt och titta över portionsstorleken är också jätteviktigt. Är inte för mycket på en gång, dela hellre upp i flera mindre måltider. Ett annat bra tips är att bestämma sig för vad man ska äta av på julbordet och inte plocka på sig av allt.
Välj gärna lax och sill, en bit skinka, lite vanlig potatis, men undvik feta röror och såser – och annan mat som badar i fett. Lätta också gärna upp med en grönkålssallad som är god och ger bra näring.
– Alla sorters kål, som vi också har mycket av på julbordet, är justa. Dessutom är det bra att röra på sig efteråt. Ut och gå en promenad, gå bort maten. Det kan också vara bra att lägga sig ner en stund och djupandas. Då får man igång matsmältningssystemet på ett annat sätt.
LÄS MER: Maria, 56: ”Jag drack en bag-in-box varje kväll”
LÄS MER: Elsa, 4, fick blodsjukdom – och tappade allt sitt hår
LÄS MER: Sandra, 35: ”Jag kämpar till sista muskeln ger upp”
LÄS MER: Expertens sju enkla tips: Minska din farliga stress