Ultraprocessad mat ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke
Premium Högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och stroke.
Det är bara tre sjukdomar du ökar risken för med fel kost.
Det visar två nya studier.
Vilken mat är det då man ska undvika?
En typ kommer du nog inte bli förvånad över – men det finns ett par oväntade matbovar också.
– Saker du tror är hälsosamma kan faktiskt bidra till att du utvecklar högt blodtryck, säger Anushriya Pant, forskare bakom en av studierna.
Mer än halva den svenska vuxna befolkningen är överviktig eller fet. En av orsakerna är att vi äter för mycket ultraprocessad mat. Det innebär livsmedel som är energitäta och näringsfattiga med mycket socker, fett, salt och som innehåller ingredienser som endast används när livsmedel produceras industriellt. Det handlar bland annat om flingor, proteinbars, läsk, färdigrätter och snabbmat.
Två nya omfattande studier visar nu att den här typen av mat markant ökar risken för högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och stroke.
LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA
Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:
- Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
- E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
- Dela din prenumeration med upp till 3 personer
- Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.