Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En ny studie visar att för mycket av en viss typ av mat ökar risken att utveckla högt blodtryck med 39 procent. Högt blodtryck ökar risken för allvarliga hjärtsjukdomar, aortaaneurysm, njursjukdom och vaskulär demens.En ny studie visar att för mycket av en viss typ av mat ökar risken att utveckla högt blodtryck med 39 procent. Högt blodtryck ökar risken för allvarliga hjärtsjukdomar, aortaaneurysm, njursjukdom och vaskulär demens.En ny studie visar att för mycket av en viss typ av mat ökar risken att utveckla högt blodtryck med 39 procent. Högt blodtryck ökar risken för allvarliga hjärtsjukdomar, aortaaneurysm, njursjukdom och vaskulär demens.
En ny studie visar att för mycket av en viss typ av mat ökar risken att utveckla högt blodtryck med 39 procent. Högt blodtryck ökar risken för allvarliga hjärtsjukdomar, aortaaneurysm, njursjukdom och vaskulär demens. Foto: TORWAISTUDIO / Shutterstock

Ultraprocessad mat ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke

Premium Högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och stroke.

Det är bara tre sjukdomar du ökar risken för med fel kost.

Det visar två nya studier.

Vilken mat är det då man ska undvika?

En typ kommer du nog inte bli förvånad över – men det finns ett par oväntade matbovar också.

– Saker du tror är hälsosamma kan faktiskt bidra till att du utvecklar högt blodtryck, säger Anushriya Pant, forskare bakom en av studierna.

Mer än halva den svenska vuxna befolkningen är överviktig eller fet. En av orsakerna är att vi äter för mycket ultraprocessad mat. Det innebär livsmedel som är energitäta och näringsfattiga med mycket socker, fett, salt och som innehåller ingredienser som endast används när livsmedel produceras industriellt. Det handlar bland annat om flingor, proteinbars, läsk, färdigrätter och snabbmat.

Två nya omfattande studier visar nu att den här typen av mat markant ökar risken för högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och stroke.