Så ska du äta i klimakteriet – dietistens bästa tips
Det är mycket som händer i kroppen när man går igenom klimakteriet.
En del av besvären kan du dock komma tillrätta med genom rätt typ av kost.
Här ger legitimerade dietisten Sofia Antonsson sina bästa råd kring hur du ska tänka kring kosten när du befinner dig i klimakteriet.
Läsarfråga: Jag är 54 år och har en del klimakteriebesvär. Kan man bli hjälpt genom att lägga om kosten? Hormonplåster hjälper lite, men jag tycker att humöret är fortsatt labilt plus att håret blivit sprött.
Jag kämpar med att träna och försöker äta sunt för att hålla formen, men undrar om det är specifika livsmedel jag ska välja eller undvika.
Dietisten svarar: ”Gäller att jaga både fibrer och näring”
Visst kan du förbättra måendet med kosten. För att kroppens hormonproduktion ska fungera optimalt behövs näring och en väl fungerande tarmflora. Då är det viktigt att satsa på regnbågens färger på tallriken.
Se till att inkludera knapriga grönsaker som kål, broccoli och baljväxter och gärna färgglada bär som blåbär, lingon och hallon. Välj gärna de frysta sorterna så har du alltid ett förråd hemma.
Minska också på intaget av processad mat, charkprodukter och socker. Det är sådant som inte tillför något av nytta för kroppen. Det gäller alltså att jaga både näring och fibrer.
Östrogenet, som minskar under klimakteriet, har många viktiga funktioner i kroppen när det gäller både benskörhet och hjärt-kärlhälsa. Numera finns det bra kliniker med fokus på kvinnohälsa. Att få hjälp av en kunnig barnmorska/ gynekolog är viktigt för att få rätt behandling och må bra på sikt, så kanske att du ska boka en tid för en genomgång om du känner att du inte blir helthjälpt av den behandling du får i dag.
Fråga dietisten
Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist. Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se
LÄS MER: Så väljer du rätt vegofärs – dietistens bästa tips
LÄS MER: Dietistens egna kostknep: ”Det äter jag varje dag”
LÄS MER: Dietistens varning – därför ska du se upp med svamp