Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
1 AV 3
Dietisten om: Sockeralkoholer • Kemiska sötningsmedel • Socker
2 AV 3
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Sofia Antonsson är legitimerad dietist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Mättande livsmedel som håller blodsockret stabilt

Ägg och nötter är utmärkta alternativ för den som både vill bli mätt och hålla blodsockret i schack. Men det finns gott om alternativ.

Här förklarar Sofia Antonsson, legitimerad dietist, vad du kan äta i stället.

Läsarfråga: Hej! Överallt läser jag att ”nötter är bra, ät ägg” då man ska bli mätt på få kalorier. Jag som är allergisk mot både nötter och ägg, vad kan jag äta i stället?

Dietisten svarar: Finns många alternativ

– Det stämmer nog att vi är rätt snabba på att rekommendera nötter och ägg. Särskilt när det handlar om bra och snabba mellanmål, eller att äta mer protein och mindre kolhydrater för att inte påverka blodsockret så mycket. Både protein och fett mättar bra, men det finns många andra livsmedel än ägg och nötter som har samma funktion, säger Sofia Antonsson, legitimerad dietist.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

– Nötter är dessutom extremt energirikt och det är lätt att äta för mycket om du vill tänka på vikten. Då är frön och bär bättre och något du kan lägga till på yoghurt eller gröt.

– Om du vill känna mättnad och minska blodsockerpåverkan så kan du välja avokado, kokoschips och magert protein som till exempel kalkon. Nu finns också allt fler produkter som baseras på bönor och ärter som snacks. Bra att ha i väskan och ta en näve till mellanmål.