Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”När vi äter något sött blir hjärnan jättenöjd och vill ha mer av det”, förklarar kostrådgivaren Louise Andersson.”När vi äter något sött blir hjärnan jättenöjd och vill ha mer av det”, förklarar kostrådgivaren Louise Andersson.”När vi äter något sött blir hjärnan jättenöjd och vill ha mer av det”, förklarar kostrådgivaren Louise Andersson.
Louise Andersson jobbar som kostrådgivare, medicine doktor och forskare som driver företaget Vetenskapshälsan.Louise Andersson jobbar som kostrådgivare, medicine doktor och forskare som driver företaget Vetenskapshälsan.Louise Andersson jobbar som kostrådgivare, medicine doktor och forskare som driver företaget Vetenskapshälsan.
1 AV 2
”När vi äter något sött blir hjärnan jättenöjd och vill ha mer av det”, förklarar kostrådgivaren Louise Andersson.
Foto: Lisa Forsell
2 AV 2
Louise Andersson jobbar som kostrådgivare, medicine doktor och forskare som driver företaget Vetenskapshälsan.
Foto: Lisa Forsell/Shutterstock

Kostrådgivaren: 7 sätt att minska sötsuget

Premium Skippa sockret och bli piggare, gladare och friskare. Kanske lättare sagt än gjort, men det går att vänja sig av vid sötsuget. Och det är möjligt att äta godsaker som smakar sött och är fyllda med näring och bra byggstenar utan att de innehåller vitt, raffinerat socker. 

– Ny forskning visar att orsaken till att vissa har svårare motstå socker, kan bero på en så kallad överviktsgen, säger kostrådgivaren Louise Andersson. 

Här är hennes bästa tips för att bli kvitt sötsuget! 

Socker är inte beroendeframkallande på samma sätt som exempelvis alkohol eller droger, men varje gång du äter något sött belönar din hjärna dig genom olika signalsubstanser. En känsla som kan vara svår att motstå. 

– Det finns inga belägg i forskningen att det finns sockerberoende, i så fall skulle ju en ”sockerknarkare” kunna hälla i sig ett kilo strösocker och det är det ju ingen som gör. Det man är ute efter är högbelönande mat som ger en dopaminkick, säger Louise Andersson, kostrådgivare, medicine doktor och forskare som driver företaget Vetenskapshälsan.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.