”När vi äter något sött blir hjärnan jättenöjd och vill ha mer av det”, förklarar kostrådgivaren Louise Andersson.
Louise Andersson jobbar som kostrådgivare, medicine doktor och forskare som driver företaget Vetenskapshälsan.
1 AV 2
”När vi äter något sött blir hjärnan jättenöjd och vill ha mer av det”, förklarar kostrådgivaren Louise Andersson.
Foto: Lisa Forsell
2 AV 2
Louise Andersson jobbar som kostrådgivare, medicine doktor och forskare som driver företaget Vetenskapshälsan.
Foto: Lisa Forsell/Shutterstock

Kostrådgivaren: 7 sätt att minska sötsuget

Skippa sockret och bli piggare, gladare och friskare. Kanske lättare sagt än gjort, men det går att vänja sig av vid sötsuget. Och det är möjligt att äta godsaker som smakar sött och är fyllda med näring och bra byggstenar utan att de innehåller vitt, raffinerat socker. 

– Ny forskning visar att orsaken till att vissa har svårare motstå socker, kan bero på en så kallad överviktsgen, säger kostrådgivaren Louise Andersson. 

Här är hennes bästa tips för att bli kvitt sötsuget! 

Colette van Luik

Socker är inte beroendeframkallande på samma sätt som exempelvis alkohol eller droger, men varje gång du äter något sött belönar din hjärna dig genom olika signalsubstanser. En känsla som kan vara svår att motstå. 

– Det finns inga belägg i forskningen att det finns sockerberoende, i så fall skulle ju en ”sockerknarkare” kunna hälla i sig ett kilo strösocker och det är det ju ingen som gör. Det man är ute efter är högbelönande mat som ger en dopaminkick, säger Louise Andersson, kostrådgivare, medicine doktor och forskare som driver företaget Vetenskapshälsan.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill