Jag wokar allt i teflonpanna – är det farligt för hälsan?
Teflonpanna eller inte teflonpanna?
Den potentiella faran att få i sig teflon, eller andra ämnen som används i pannorna via maten, har diskuterats en hel del.
Här svarar legitimerade dietisten Sofia Antonsson en orolig läsare som undrar hur hen ska tänka.
Läsarfråga: Jag lagar i princip all mat i teflonpanna, eller liknande ”nonstick”-panna. Ofta blir det någon wok med grönsaker, kyckling eller tofu. Som smaksättare häller jag i woksåser, soja och chili. Finns det några hälsorisker med att använda den här typen av kokkärl så ofta? Kan beläggningen utsöndra något giftigt eller släppa och hamna i maten när pannan börjar bli sliten?
Dietisten svarar: ”Flera aspekter”
Här finns det flera aspekter som man tittat på. Dels är det den potentiella faran att få i sig teflon, eller andra ämnen som används i pannorna via maten, dels handlar det om själva tillverkningen av teflonpannor och dess påverkan på miljön.
När det gäller hälsorisker så har experter och Livsmedelsverket kommit fram till att teflonpannor inte avger några giftiga ämnen vid vanlig matlagning. Om det finns repor eller skador i pannan kan det avge flagor, men dessa passerar bara genom kroppen.
En teflonpanna som står tom med mycket hög temperatur en längre stund kan avge gaser som inte är bra för hälsan, men det är väldigt låga nivåer.
Själv föredrar jag gjutjärnspanna som dessutom kan ge lite extra tillskott av järn. Det finns många olika stekpannor att välja på så läs på ordentligt inför nästa inköp och se om det finns någon som passar dig bättre.
Fråga dietisten
Sofia Antonsson är kostrådgivare och dietist.
Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se
LÄS MER: Har problem med histamin – vilket vin kan jag dricka?
LÄS MER: Dietisten bästa tips: Så undviker du att överäta
LÄS MER: Är dyra vitaminer bättre än billiga? Dietisten svarar