1 AV 2
Dietisten om: Sockeralkoholer • Kemiska sötningsmedel • Socker
2 AV 2

Hur blir jag kvitt mitt sockerberoende?

Socker bidrar med mycket energi men nästan ingen näring alls. Enligt Livsmedelsverket skulle många tjäna på att dra ner på det tillsatta sockret, vilket kan vara lättare sagt än gjort.

Här förklarar Sofia Antonsson, legitimerad dietist, hur du ska tänka.

Läsarfråga: Jag är diabetiker typ 2 och har gjort en Gastric bypass, en överviktsoperation, för några år sedan. Jag har gått ner många kilon, men tyvärr har jag blivit sockerberoende. Har du tips på hur jag kan äta för att bli av med det?

Dietisten svarar: Håll ut

– Det låter som att din operation givit effekt vilket är bra. Däremot är det ju inte optimalt att du upplever dig har blivit sockerberoende. Socker ökar risken för att gå upp i vikt igen samtidigt som det inte ger någon näring, något som är extra viktigt efter en sådan operation. Dessutom är det så klart inte bra med tanke på att du har diabetes, säger dietisten Sofia Antonsson.

– Jag tänker att i din situation är det bäst att vara rätt hård – att konsekvent utesluta det som triggar i gång ditt sockersug. För vissa är det uppenbara sockerkällor som läsk och godis, medan andra också behöver ta bort frukt, vitt bröd och pasta, i alla fall under en period.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Det är vanligen jobbigt de första två veckorna så var beredd på att hålla ut. Satsa på proteinrika och näringstäta livsmedel. Kokt ägg, nötter, frön och möjligen lite bär är bra alternativ.

– Försök att hitta något som motiverar dig, det är viktigt att du ser vinningen och målet när du sätter i gång. Och ge dig själv en belöning, som inte är mat, efter till exempel två veckor.

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se